Afbeelding
Foto:

Vroeger

'Waarom hebben jouw columns bijna altijd een link naar vroeger?' was de vraag die mijn collega onlangs stelde. Ik heb de voorbije columns niet nagekeken maar hij zal wel gelijk hebben. Waar dat aan ligt zou ik niet weten. Maar het zal de leeftijd wel zijn. Voor wie het niet aan de foto boven dit stukje kan zien: ik ben van middelbare leeftijd. 'De fase tussen volwassen en oud zijn', las ik ergens in een definitie.

Er is een grote periode in mijn leven geweest dat ik niet meer aan 'vroeger' dacht. Die tijd speelde niet meer zo'n grote rol in mijn leven. Maar de laatste jaren kwam daar verandering in. De interesse in geschiedenis, stambomen, e.d. is weer gewekt en ik lees zelfs weer een aantal boeken - meestal historische - per maand. Ik ben 'vroeger' weer aan het herontdekken. Zelfs Facebook is mij hierbij zeer van dienst. Een jaar geleden maakte ik de lezers van deze column deelgenoot van mijn besluit dat ik Facebook zou gaan verlaten. Na een Facebookloos jaar ben ik enkele weken geleden toch weer teruggekeerd. Binnen een week waren bijna al mijn vrienden weer terug en sommigen lieten zelfs weten mij gemist te hebben. Min of meer bij toeval ontdekte ik de pagina 'Je bent n Goereeër als je…' En daar kwam ik al vlug mezelf tegen op verschillende foto's waar ik van het bestaan niet afwist: de kleuterschoolklas waar in ik duidelijk herkenbaar was tussen mijn mede-kleuters, 'oude' bekenden uit het stadje en een aantal foto's van de brand in de Gouden Leeuw in 1959 waarvan ik niet meer had meegekregen dan wat rookwolken op afstand. Toen deed ik waarschijnlijk al een zondagmiddagdutje want ik zag de brand van ver door de bedsteedeuren.

Ben benieuwd welke nieuwtjes er nog op die pagina zullen verschijnen. Via de moderne social media gaat het verleden toch weer herleven. In ieder geval voor mij.