In het weekend koeler en periodiek regen

De grote regenhoeveelheden die de droogte in het overgrote deel van Nederland hebben opgelost, zijn voorlopig niet meer aan de orde. Pas zaterdag later of zondag zou er weer wat regen kunnen vallen op de Eilanden. Het zou dan om ongeveer 5-10 millimeter water moeten gaan denkelijk. En sterk hogedrukgebied koos domicilie boven het noordoosten van Europa de afgelopen dagen.De luchtdruk liep daar op tot ongeveer 1035 millibar en dit stevige hoog voorkwam dat lagedrukgebieden via het zuidwesten van Europa invloed konden uitoefenen richting Benelux.
Tot (en met) zaterdag houden we het mooie weer in huis met tot dat moment ook nog de zon.
Met een zwakke tot matige wind uit oost tot zuidoost wordt droge continentale lucht meegenomen.
De middagtemperatuur komt dan ook rond de 20 graden tot en met zaterdagmiddag 12 september.

Landelijk zou er zelfs nipt 24-25 graden kunnen inzitten op zaterdag bij een aantrekkende zuidooster.
Vanaf zaterdag en op zondag komt een vlak lagedrukgebied alweer aan bij Zuid-Engeland. Dit laag doet de regen/buienkans wel toenemen en op de zondag houden we het vrijwel zeker niet droog.

Enkele buien kunnen ons dan bereiken en de temperatuur kan daarbij ook wat lager uitkomen.

Waarschijnlijk is er dan geen sprake van een definitieve depressiedoorbraak met minimaal tien dagen veel regen en wind. Er is een kans dat het weer medio volgende week weer iets herstelt in Nederland.

Er zijn zelfs aanwijzingen dat het eind komende week even rond de 25 graden zou kunnen worden.

De weerkundige zomer van 2015, de mojo-zomer (mooie jojozomer) die van juni tot en met augustus duurde, is in Zuidwest-Nederland ongeveer een graadje warmer dan normaal geweest. De zon scheen meer dan de norm en uiteindelijk was de zomer wel iets te nat ondanks de doordurende droogte tot en met half juli. Dit soort prima zomers zouden gemakkelijk ook de komende jaren frequent kunnen blijven voorkomen in de Lage Landen. De combi te warm en te nat blijft in eerste instantie opmerkelijk.

Tot het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw was zulks bijna ondenkbaar in de zomers.

Door weerman Marc Putto