Schokkende beelden vluchtelingen vragen ons om barmhartigheid

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Vluchtelingenstromen, op tv, via de radio en in de krant in beeld en woord gebracht, maakt op mij en op bijna iedereen diepe indruk. Schokkende beelden vanuit landen ver buiten onze eigen gemeente. Zij doen een beroep op je barmhartigheid. Het legt ook gelijk een probleem op tafel dat aangepakt moet worden. Er moeten verantwoordelijkheden worden genomen", zegt wethouder De Jong in ons vraaggesprek. Hij is er overigens van overtuigd dat je het probleem in aantallen niet groter moet maken en niet moet opblazen ten opzichte van wat het nu voor Nederland betekent. Hier en daar zal een flinke stap extra gezet moeten worden. Een inspanning opplussen. Dan is het mogelijk. Voor wat onze gemeente Goeree-Overflakkee betreft, richten wij ons nu op de eerste taakstelling, de opvang en permanente huisvesting dit jaar van 100 vluchtelingen

Door Jaap Ruizeveld

"Mocht er daarna eventueel sprake zijn van aanvragen omtrent tijdelijke opvang, dan zou gedacht kunnen worden aan recreatieparken. Wel met de wetenschap dat er volgens de gemeentelijke bepalingen geen sprake kan en mag zijn van permanente bewoning".

Is de gemeente op dit moment nu verder afwachtend? Wordt er geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat er nieuwe en dus meer aanvragen komen? "Wellicht legt men het uit dat wij passief zijn. Wij zullen de staatssecretaris niet bellen, als u dat bedoelt. Maar als de vraag ons toch gesteld wordt, zullen wij die als gemeentebestuur welwillend in beschouwing nemen. Zonder vraag treden wij niet actief naar buiten".

Ruimtelijk

Ons eiland kent ruimte. Het organiseren, indien noodzakelijk, van een noodvoorziening is ook hier niet per definitie onmogelijk. Maar waar vanuit het oogpunt van de staatssecretaris in zijn huidige contacten met burgemeesters in eerste instantie naar gekeken wordt, zijn de voorzieningen die je in de benaderde gemeenten meteen kunt inzetten. En die voorzieningen hebben wij op ons eiland niet voorhanden. Natuurlijk je kunt alles invliegen, maar dat is van een andere orde. Grootschalige leegstaande complexen, dat zou in die gemeenten direct perspectief kunnen bieden. Het gebruik van huidige leegstaande panden in onze gemeente voor een dergelijke grootschalige opvang zie ik niet direct uitvoerbaar", zegt De Jong.

Niet in begroting

Welke aantallen kan de gemeente aan? "Dat is lastig te zeggen. Bij eerste opvang hoef je niet extra veel faciliteiten te realiseren. Maar als het gaat om langdurig verblijf, statushouders, dan gaat het om inwoners van de gemeente. Die op alle terreinen gebruik kunnen maken van regelingen, uitkeringen, enz. Naast het menselijk aspect, moet de gemeente in het gehele proces ook naar de financiële paragraaf kijken. Als je ineens tonnen nodig hebt zal je, zonder begrotingspost, uit je eigen reserves moeten putten. Dat is het budgetrecht van de gemeenteraad. Daarover zal dan de volksvertegenwoordiging moeten besluiten. Bij een acute invulling van noodopvang komt financiering door de rijksoverheid aan de orde. Als gemeente hebben wij goede contacten met onze woningcorporaties. Er worden gesprekken gevoerd over het kunnen verkrijgen van huisvesting, op basis van de ons opgelegde huidige taakstelling".

Spontane acties

"Leidende motieven bij onze gemeentelijke insteek zijn, met inachtneming van de uitgangspunten barmhartigheid, mededogen en passie, het helpen van mensen in nood. Daarbij staat het realiseren van onze taakstelling voor het invullen van de vluchtelingenopvang als een opgaaf".

Vluchtelingenwerk

Hoe kijkt u naar de spontane acties die burgers in het land, maar ook op het eiland willen opzetten of al zijn gestart? "Onze burgers nemen eigen beslissingen en bepalen eigen keuzes. Zij doen wat zij zelf vinden dat zij moeten doen. Niet de gemeente, maar Vluchtelingenwerk kan - in de huidige fase op ons eiland - hen hierbij adviseren. Wellicht vrijwilligersinbreng. Het werk moet niet worden onderschat. Men kan ook deelnemen of aansluiten bij landelijke acties en/of bij organisaties", geeft De Jong aan.

Andere situatie

Als de gemeente in één keer honderden mensen zou moeten opvangen, dan is de situatie geheel anders. Dan wordt er duidelijk van de gemeente een coördinerende rol gevraagd. Dan moet gericht worden ingespeeld op de concrete behoeften van dat moment. Kijken waar inzet nodig is. Op dit moment hebben wij als gemeente die rol niet. Bewoners die ons gebeld hebben, zijn geïnformeerd en verwezen naar Vluchtelingenwerk".

Mag ik dan bij jou?

In wachtruimten bij verschillende afdelingen in het Van Weel Bethesda-ziekenhuis in Dirksland lagen deze week exemplaren van Echo, een uitgave van IZB en de Christelijk Gereformeerde Kerken in Nederland. "Heb je er al een?" vraagt een man die naast mij komt zitten. "Kijk alleen al de titel: 'Mag ik dan bij jou?' - de indringende vraag in het lied van Claudia de Breij - grijpt me aan," zegt hij. "Het slaat nu precies de spijker op de kop. Het gaat om kunnen schuilen voor vluchtelingen. Het bieden van gastvrijheid. Ik hoop dat ons gemeentebestuur aan die prangende opgave inhoud weet te geven". Een zuster komt de man halen voor zijn onderzoek. Hij loopt weg. Het tijdschrift vast in de hand. "We kunnen niet wegkijken", voegt hij me nog snel toe.