Wethouder Gerrit de Jong.
Wethouder Gerrit de Jong. Foto: Jaap Ruizeveld

Gemeente kan huidige taakstelling opvang vluchtelingen invullen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op de woensdagmiddag dat de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, in zijn zogenoemde State of the Union in het Europees Parlement in Straatsburg de 28 lidstaten oproept in te stemmen met een verplichtte opname van vluchtelingen, in aantal gerelateerd naar land- en bevolkingsgrootte, schuift onze krant aan tafel bij wethouder Gerrit de Jong. Welke positie neemt de gemeente Goeree-Overflakkee op dit moment in en welke mogelijkheden zijn er om - als de vraag komt - ook grotere aantallen vluchtelingen te kunnen opnemen?

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

"Wij zitten - gelet op de tijd van het jaar - op schema om zonder achterstand de huidige opvang -en huisvestingstaakstelling van 100 vluchtelingen te kunnen realiseren. Inmiddels zijn voor 70 vluchtelingen voorzieningen getroffen. Als het inderdaad lukt, dan dragen wij als gemeente ons steentje bij aan de gewenste uitstroom vanuit de landelijke AZC's. Op het moment dat er vanuit het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) een nieuwe aanvrage komt, ontstaat uiteraard ook een nieuwe situatie. Gaat het dan daarbij om kleine aantallen, dan kunnen wij dat als gemeente goed aan. Betreft het een veelvoud, honderden, dan zal dat ingrijpende gevolgen hebben. Een aanvrage voor onderzoek naar mogelijkheid voor vestiging van een AZC heeft ons niet bereikt. Wij zijn voor die insteek niet benaderd. Hebben tot nu toe geen enkel signaal in die richting ontvangen. Dat zou ons overvallen", zegt de wethouder.

Onderwijsaspect

"In de collegevergadering van deze week is het Vluchtelingenvraagstuk aan de orde geweest voor wat betreft het item Onderwijs. Onze gemeente heeft, verdeeld over de woonkernen, een flink aantal Syrische vluchtelingen. Nu is het belangrijk dat vóór de jaarlijkse teldatum op de scholen, dat is 1 oktober, kan worden ingevuld hoe de ongeveer 40 kinderen over basisscholen verdeeld en ingeschreven kunnen komen. Dat is belangrijk in verband met de bekostiging. Op ons eiland denken scholen gezamenlijk na over haalbaarheid om, op één locatie, een schakelklas te ontwikkelen. Daar kunnen de kinderen taalvaardigheid ontwikkelen en leren het Nederlands te begrijpen. Is dat te realiseren, dan zou dat de leerkracht ontlasten van zijn of haar taak die hij of zij nu voor de 'gewone' volledige klas vervult. Ook voor het voortgezet onderwijs, dan spreek je van een internationale schakelklas, wordt, wellicht in regioverband, naar invulmogelijkheden gezocht".

Prestatieafspraak

De Jong gaat er van uit dat in de collegevergaderingen het onderwerp Vluchtelingen in breed perspectief wekelijks aan de orde komt. Een update van actuele zaken op het eiland, stand van zaken huidige taakopdracht en het monitoren van de landelijke ontwikkelingen. Over begeleiding van de vluchtelingen op het eiland merkt de wethouder op: "De gemeente heeft een prestatieafspraak met Vluchtelingenwerk. Zij organiseert de begeleiding. De gemeente heeft daar geen rechtstreekse bemoeienis mee. Alleen als er problemen zijn/worden gesignaleerd, dan kunnen wij Vluchtelingenwerk daarop aanspreken. Het primaat ligt bij die organisatie". Wethouder De Jong vindt het belangrijk dat de gemeente in het gehele proces duidelijk informeert en gericht communiceert.