Arthur Broek wijst op de vele beschadigingen aan het kunstwerk. Foto: Jaap Ruizeveld
Arthur Broek wijst op de vele beschadigingen aan het kunstwerk. Foto: Jaap Ruizeveld Foto: Jaap Ruizeveld

Kunstwerk bij Westduinen doelwit van beschadigingen

OUDDORP – "Het kunstwerk van Adri Verhoeven uit Kerkdriel, dat in het voorjaar is geplaatst langs de Klepperweg bij de Westduinen in Ouddorp, is in de afgelopen periode regelmatig doelwit geweest van vandalisme en vernieling. "Beginnend met het aanbrengen op het graniet van typex, het opplakken van stickers, tot het slaan met een hard voorwerp, vermoedelijk steen, dat diepe putten achterliet. Ook zijn er krassen aangebracht. Een proces van aanhoudende beschadigingen en verheviging van deze feiten. Je kunt niet meer spreken van een incident. Het kan niet anders dan dat dit bewust is uitgevoerd", zegt Arthur Broek, die samen met Stasja Broek-Goedbloed in juni hun particuliere beeldentuin openden aan de Dijkstelweg bij de Westduinen.

Door Jaap Ruizeveld

"Wij zijn geschokt door deze moedwillige vernielingen. Wij, maar ook kunstenaar Verhoeven, begrijpen het niet. Overal in het land heeft de kunstenaar, in samenspraak met landschapsorganisaties, routes uitgezet waarlangs zijn beelden een plek kregen. Verhoeven heeft dit nog niet eerder meegemaakt. Uitgerekend in het rustige Ouddorp wordt hij hiermee geconfronteerd. Dat mensen iets mooi of niet mooi vinden is ieders recht. Maar je gaat toch niet moedwillig iets vernielen. Dat is bizar".

Aangifte

Arthur Broek heeft uiteraard bij de politie aangifte gedaan. De aangifte is inmiddels schriftelijk bevestigd. De schade loopt nu al op tot 1000 naar 1500 euro. Over wie betrokken kunnen zijn bij deze stelselmatige beschadigingen, willen Stasja en Arthur geen uitspraak doen. De Klepperweg bij de Westduinen is een geliefde looproute. In de voorbije weken heeft Arthur zoveel als mogelijk is geprobeerd enkele beschadigingen met poetsen en wrijven aan het zicht te onttrekken. "De tekst op stickers: "Stom hé", duiden ook op bewust handelen. Bovendien is het bordje met de beschrijving van het kunstwerk met de titel "Mag ik blijven" diverse keren weggehaald en in het terrein van de Westduinen gegooid". Bij de politie zijn al eerder meldingen gedaan van beschadigingen (spiegels e.d.) aan geparkeerde auto's langs de Klepperweg.

Extra zuur

De familie Broek vindt het extra zuur voor Adri Verhoeven, omdat zijn kwetsbaar kunstwerk 'belangeloos' is geplaatst. Samen met twee andere kunstwerken in de Westduinen, waarvoor het Zuid-Hollands Landschap toestemming verleende voor plaatsing, vormen zij in feite een route rond dit natuurgebied. Op de grens daarvan, aan de Dijkstelweg, opende wethouder De Jong in juni de beeldentuin van Stasja en Arthur. Een particulier initiatief, werkend zonder subsidie. Het bezoekseizoen wordt deze week afgesloten. Het bezoekersaantal was positief en veel hoger dan verwacht. In mei 2016 wordt deze beeldentuin heropend.