Een in 2013 getoonde impressie van de te ontwikkelen begraafplaats. (Brons & Partners)
Een in 2013 getoonde impressie van de te ontwikkelen begraafplaats. (Brons & Partners) Foto: pr

Nieuwe begraafplaats wordt ingericht als natuurgebied

OUDDORP - De nieuwe begraafplaats in Ouddorp op de locatie aan de Dirkdoensweg kan vanaf het tweede kwartaal 2016 in ontwikkeling worden genomen. Zoals eerder al in een plaatselijke informatiebijeenkomst, in april 2013, is meegedeeld, is het project voorbereid door Brons en Partnerts Landschapsarchitecten in Culemborg. In de afgelopen periode zijn de benodigde percelen voor de begraafplaats verworven. Het is de opzet dat het gehele gebied van de nieuwe begraafplaats in 1 keer wordt ingericht als natuurgebied. Afhankelijk van de behoefte wordt elke 5 jaar een nieuw gedeelte begraafplaats aangelegd. Het natuurgebied wordt dan omgevormd tot begraafplaats. Recent is de gemeenteraad ingelicht over de actuele stand van zaken bij dit project.

Door Jaap Ruizeveld

De nieuwe begraafplaats (met ruimte voor 2750 graven) wordt aangelegd op een grondgebied van 3.1 hectare. Er vindt inpassing plaats in het zandwallengebied. Er worden nieuwe natuurwaarden ontwikkeld en daarbij wordt gelet op de bestaande natuurwaarden van de Kleistee. De locatie van de nieuwe begraafplaats is opgenomen in de herziening van de Provinciale Structuur Visie. In de zomer van 2014 is de planologische procedure opgestart. Belanghebbenden hebben daarbij zienswijzen ingediend. Deze spitsen zich toe op de grondwatersituatie. Hiervoor is aanvullend onderzoek uitgevoerd. Betrokkenen worden van de resultaten van het onderzoek op de hoogte gesteld.

Natuurorganisatie

Burgemeester en wethouders willen het beheer van het natuurgebied onderbrengen bij een natuurorganisatie die daarvoor jaarlijks een vergoeding van de gemeente ontvangt. Hiervoor zal dan een overeenkomst worden gesloten. Er wordt nu een bestek opgesteld en later aanbesteed om het terrein in te richten met de toegangsweg, het eerste begraafplaats-vak en de natuur- en landschapselementen. Daarbij behoort eveneens een deel van het afwateringssysteem en andere voorzieningen. Zoals gemeld, is het plan van Brons en Partners Landschapsarchitecten hierbij leidraad. De feitelijke aanbesteding en uitvoering zal moeten worden bepaald naar het tijdstip van de aanpassing van het bestemmingsplan en het tijdstip van de noodzaak van de investering.

Financiering

Financiering van het plan is mogelijk uit het beschikbaar gestelde krediet voor de voormalige gemeente Goedereede, een bijdrage uit de reserve begraafplaatsen (Goedereede) en een restbedrag van de aanleg waterpartijen en insteekweg nieuwe begraafplaats Stellendam. De gemeenteraad krijgt hiervoor een voorstel voorgelegd. In Ouddorp zijn destijds 9 locaties in ogenschouw genomen voor aanleg van een nieuwe begraafplaats. De huidige begraafplaats aan de Dorpsweg biedt op niet al te lange tijd geen ruimtemogelijkheid meer. Voordat de definitieve keuze viel op de locatie Dirkdoensweg, is er veelvuldig en intens overleg gevoerd tussen onder andere de voormalige gemeente Goedereede, Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en de vereniging voor Natuur en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee.