Afbeelding
Foto: pr

Lezing over wolken en onweer in de delta

BRUINISSE - Natuurmonumenten houdt tijdens de Grevelingenweek op woensdag 16 september een lezing over het weer in Zeeland. In restaurant Meerzicht op de Grevelingendam vertelt weerliefhebber en stormchaser Paul Begijn je alles over verschillende wolkentypen en zijn fascinatie voor onweer.

Wist je dat Zeeland de meeste zonuren van Nederland telt? En veel schilders zich vroeger lieten inspireren door het prachtige Zeeuwse licht en de mooi wolkenpartijen boven de delta? Het weer is het meest besproken onderwerp van de samenleving.

Wat voor weer krijgen we?

Paul Begijn van Natuurmonumenten vertelt je alles over het weer in Nederland. "Met name agrariƫrs maar ook andere buitenberoepen zijn voor een groot deel afhankelijk van het weer. Een flink zomers onweer met hagel of een periode van lange droogte kan de oogst verwoesten", vertelt Begijn. "Maar ook in onze vrije tijd zijn we erg afhankelijk van het weer. Kunnen we vandaag naar het strand of wordt het een binnen activiteit? In de zomer zijn er buiten vele festiviteiten. Met wat geluk tijdens goed weer, maar het weer kan ook plotseling omslaan."

Wolken lezen

Tijdens de presentatie komen vele facetten van het weer aan bod. Hoe kunnen we bijvoorbeeld aan bepaalde wolken aflezen wat voor weer het wordt? Paul Begijn is ook stormchaser en zal wat dieper ingaan op onweer in Zeeland. Naast de verwondering en fascinatie voor het weer probeert hij ook mensen tijdig te waarschuwen.

Entree gratis. Woensdag 16 september van 19.00 tot 21.00 uur in restaurant Meerzicht, Strandweg 4 in Bruinisse. Aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/agenda