Afbeelding
Foto: Shutterstock

Meer onderzoek nodig voor woningbouwplannen Goedereede

DEN HAAG/GOEDEREEDE - De gemeente Goeree-Overflakkee moet van de Raad van State binnen vier maanden een onderzoek doen naar de gevolgen van een woningbouwplan in Goedereede voor bewoners van de Altena.

De gemeente stelde een bestemmingsplan op voor de bouw van minimaal 75 woningen en mogelijk in toekomst nog eens 75 woningen nabij de Hoofddijk. De gemeente wil het nieuwe woonwijkje via de Hoofddijk ontsluiten. Hoewel Peter Freeke aan de Altena woont, grenst zijn achtertuin aan de Hoofddijk. Hij vreest te maken te krijgen met een aanzienlijke toename van verkeers- en geluidoverlast als al die auto's van de nieuwe bewoners over de dijk razen. De gemeente vond het niet nodig daarvoor een apart geluidonderzoek te doen. De Raad van State is het daar niet mee eens en benadrukt in een tussenuitspraak over het bestemmingsplan, dat de gemeente moet onderzoeken of een ontsluiting allen via de Hoofddijk nog wel een aanvaardbaar woon- en leefklimaat voor de aanwonenden oplevert.

Pot

Freeke wees er eerder al op dat er nu slechts af een toe een auto en een trekker over de Hoofddijk rijdt en straks komen daar 1700 verkeersbewegingen per dag bij. 'Wij vinden dat de gemeente Goeree-Overflakkee een toezegging van de oude gemeente Goedereede moet nakomen. Die beloofde over het water een nieuwe ontsluiting op de Vissersweg te maken. Daarvoor heeft de gemeente destijds ook geld gekregen. Dat zit nu blijkbaar in de pot van Goeree-Overflakkee,' aldus bewoner Freeke eerder tijdens de rechtszaak. Over vier maanden beslist de Raad van State of er nog een tweede rechtszitting nodig is of dat 's lands hoogste bestuursrechtscollege direct een einduitspraak kan doen. Overigens heeft de Raad in deze tussenuitspraak alle overige bezwaren tegen het woningbouwplan verworpen. Het draait nu alleen nog om de vraag of de enige ontsluiting via de Hoofddijk aanvaardbaar is. (Persbureau Cerberus)