Vrij parkeren in Katwijk

Over de boulevard

Wie in Katwijk, waar ik in de Hervormde Gemeente drie keer predikant ben geweest, over de boulevard rijdt, ontdekt geen parkeergarage. Wel zie je golvende duinen met helmgras, die ingeplant zijn. De automobilist moet goed uitkijken om een ingang in de garage te zien. Maar op zondag hoeft er nooit parkeergeld betaald te worden. De christelijke partijen in de gemeenteraad van Katwijk willen echt niet, dat er parkeerwachters op de rustdag aan het werk moeten. En dan zouden ook kerkgangers in de Oude Kerk parkeergeld moeten betalen. Dat geeft wel meer drukte met toeristen, die hun auto nu gratis kwijt kunnen. De SGP kan en zal in de fractie er over spreken, wanneer het karakter van de zondag geweldig gaat veranderen.

Meer toeristen

Wel is het de bedoeling in Katwijk, dat de hele week meer toeristen in die plaats zullen komen. Nu komen er maar liefst al 1,5 miljoen toeristen, en dat worden er zeker meer. En nu zijn er al 340.000 overnachtingen! Met de gemeente Leiden wordt samengewerkt, vooral bij regenachtig weer, want dan zijn er in die stad veel mogelijkheden. De winkels zijn daar op de zondag open. Men wil zelfs naar 425.000 overnachtingen toe.

De rustdag eren

Het is, denk ik, een grote uitzondering dat in Katwijk op zondag geen parkeergeld betaald moet worden en dat de parkeerwachters dan niet moeten werken. Geld verdienen aan die zondags komen gebeurt nu nog niet en ik hoop dat dit ook zo blijven zal. God heeft na de opstanding van Zijn Zoon de zondag ingesteld voor de christenen, om de kerkdiensten te kunnen bezoeken en meemaken. Laten velen nog toegebracht worden tot de Heiland, om eens voor eeuwig bij Hem te mogen zijn, met de Vader en ook de Heilige Geest. Toch?

Door Ds. W. Chr. Hovius