De ingang van de haven van Middelharnis. Foto Adri van der Laan
De ingang van de haven van Middelharnis. Foto Adri van der Laan Foto: Adri van der Laan

Verordening Haven- en kadegeld vastgesteld

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor het zomerreces bleek de vaststelling niet mogelijk. Donderdagavond zette de raad wel deze stap. Zelfs, een beetje ongebruikelijk, met nog een korte toelichting van de wethouder in de anders zo dichtgetimmerde besluitvormende fase. Fracties VKGO en EVV stemden tegen.

Door Jaap Ruizeveld

De eerste wijziging op de verordening Haven- en kadegeld 2015 met de daarbij horende tarieven. De verordening bevat de grondslag voor het heffen van publiekrechtelijke tarieven voor door de gemeente geleverde diensten en producten in een aantal gemeentelijke havens op het eiland. Aanpassing en uitbreiding van de verordening was noodzakelijk waardoor deze, volgens de gemeente, beter aansluit bij de huidige praktijk.

In de afgelopen periode zijn door het college nog aanvullende raadsvragen afgewerkt. Enkele details zijn bij het raadsvoorstel nader toegelicht. Zo de vraag of voor het gebruik van de gemeentelijke trailerhelling in de buitenhaven van Middelharnis havengeld moet worden geheven. De portefeuillehouder acht het wenselijk het gebruik van de trailerhelling niet te belasten, omdat de gemeente hier al jaren geen kosten meer voor maakt.

Dan nog eens de reactie van de kort geding rechter die vraagtekens plaatste bij de mogelijkheid om de ligplaatsen in de Parkhaven te belasten onder de huidige verordening havengelden. Heffen van havengeld in Parkhaven is noodzakelijk om met name het gelijkheidsbeginsel te kunnen waarborgen, stelt het college. Er is een gedifferentieerd tarief voor de Parkhaven opgenomen. Dit heeft te maken met het verschil in kosten, omdat de Parkhaven een aangrenzende commerciële haven is en eigen voorzieningen aanbrengt en onderhoudt. De verordening is op deze punten aangepast en uitgebreid.

Reparatie

Nog een ander aspect is het item reparatieschepen. Hiervoor geldt een vrijstellingsbepaling van zes weken. Na deze periode moet voor het reparatieschip havengeld betaald worden. Dit bedrag is gelijk aan het jaarbedrag van een vaste ligplaatshouder. Dit wordt als een oneerlijke situatie aangemerkt omdat een reparatieschip niet zo lang in de haven ligt. Er is nu een afzonderlijke bepaling opgenomen voor het belasten van de reparatieschepen na de vrijstellingstermijn.