Zwembad De Gooye in Dirksland (Foto Wim van Vossen Fotografie)
Zwembad De Gooye in Dirksland (Foto Wim van Vossen Fotografie) Foto: Wim van Vossen Fotografie

Voorbereidingen samenvoegen van zwembadaccommodaties

GOEREE-OVERFLAKKEE – Er worden voorbereidingen getroffen voor de samenvoeging van de zwembadaccommodaties op het eiland. Het betreft De Staver (Sommelsdijk), De Gooye (Dirksland) en 't Zuiderdiep in Stellendam. Er is inmiddels een stuurgroep ingesteld die zich met dit onderwerp (Plan van Aanpak) bezighoudt. Het college van burgemeester en wethouders heeft eind juli hiertoe een besluit genomen. In een raadsbrief, naar aanleiding van schriftelijke vragen van Willy Heintjes namens de fractie VKGO, geeft b. en w. een toelichting op enkele detailpunten.

Door Jaap Ruizeveld

Als stuurgroepleden zijn benoemd Henri Vogel en Johan Vogelaar namens De Staver, Jan Verboom en Andries Middelbos namens De Gooye en Sandra Braam als vertegenwoordiger voor 't Zuiderdiep. Er is geen projectgroep. De managers van de zwembaden wonen één keer per maand de stuurgroepvergadering bij. Het is de nadrukkelijke wens van de twee stichtingsbesturen om als een (nieuwe) stichting door te gaan. Dit is het resultaat van werkconferenties die al eind vorig jaar en begin dit jaar zijn gehouden, zo meldt het college.

Kengetallen

Op de VKGO-vraag over het scheiden van de exploitatie van de drie zwembaden van de overige activiteiten bij de multifunctionele gebouwen in Dirksland en Sommelsdijk, blijkt dat dit onmogelijk is omdat personeel voor meerdere zaken (zwembad, sport en horeca) werkt en energie niet apart wordt gemeten. De bezettingsgraad van de drie zwembaden afzonderlijk toont aan dat De Staver op zondagen in de winterperiode gemiddeld 122 bezoekers telt. Kengetallen bezetting (bezoekerstotaal 't Zuiderdiep 92.790, De Staver 52.003 en De Gooye 47.774). Alleen 't Zuiderdiep in Stellendam heeft een buitenbad.

Draagvlak

Het college stelt dat de leden van de stuurgroep over voldoende ervaring beschikken bij het besturen van de huidige stichtingen en kennis hebben van die onderdelen die nodig zijn voor de voorbereidingen van de samenvoeging van de zwembadaccommodaties. Voor wat het draagvlak betreft, zullen de leden van de stuurgroep in gesprek gaan met de medewerkers van de drie zwembaden. Voor zwembad Zuiderdiep woont een vertegenwoordiger van de OR van de gemeente de vergaderingen van de stuurgroep bij.