Koel en ronduit wisselvallig septemberweer

De zomer van 2015 is nu officieel voorbij en we konden eigenlijk wel spreken van een mojo-zomer (mooie jojozomer). Er was veel dynamiek met recordlate nachtvorst, zware storm en extreme hitte.
Uiteindelijk werd de zomer iets te warm, zonnig en te nat en dat sluit aan bij de zomertrend die al een aantal jaren is ingezet. Ook voor de komende zomers verwacht ik een soortgelijk weerbeeld.

Terwijl het KNMI enkele jaren terug in haar klimaatvooruitzichten nog gewag maakte van meer langdurige hittegolven en zeer ernstige droogteperioden tot 2025, is de werkelijkheid nu al anders.
We zien bijna ieder jaar een droog voorjaar (en deels droge zomerperiode) dat tot pakweg halverwege of eind juli duurt. Vervolgens wordt het opgebouwde neerslagtekort binnen een paar weken weggewerkt. De combinatie warm, zonnig en te nat illustreert duidelijk een ander soort zomer.

Na de regionaal zondvloedachtige neerslagsommen inclusief een zeer benauwde atmosfeer begin deze week, tapt het weer de rest van de week uit een totaal ander (koeler) vaatje. Een totaal ander – en met name flink wisselvalliger weerregime is inmiddels in stelling gebracht boven de Eilanden.
Een ferm hogedrukgebied werpt zich op ten westen van Ierland richting IJsland en lagedrukgebieden bij Scandinavië koersen deels richting het Noordzeegebied. De stroming is daardoor al om naar het zeer koele westnoordwesten en regelmatig kunnen vochtvelden van over de zee, inclusief enkele buien of regengebieden, onze omgeving bereiken. Veel zon behoeven we niet te verwachten op Flakkee de komende dagen. Pas wanneer de aanvoer meer vanaf land komt wordt 't zonniger. Dat zal eerst vanaf het aanstaande weekend tot medio komende week geleidelijk weer het geval worden.

Vrijdag en in het weekend houdt de vaak hinderlijke wisselvalligheid aan en is het met maar 15-17 graden gedurende de middagperiode flink koel voor de eerste week van september. Daarna kan het dus stabieler worden en maakt de temperatuur weer wat winst richting de 20-22 graden uiteindelijk.