Fiori Musicali zingt in de Toren van Goedereede

GOEDEREEDE - Kamerkoor Fiori Musicali geeft op 12 september een concert in de Toren van Goedereede als afsluiting van de Open Monumentendag 2015. Aanvang 20.00 uur, kaarten via www.fiori-musicali.nl.

Het koor bestaat uit gemotiveerde zangers en zangeressen, die onder leiding van Sietse van Wijgerden het muzikale avontuur niet schuwen. Voor deze Open Monumentendag is gekozen voor een brede programmering. Van Johann Hermann Schein (1586-1630) zingt het koor delen uit Israels Brünnlein. Deze vroegbarokke motetten componeerde Schein in 1623 te Leipzig. In die stad werd hij in 1615 aangesteld als cantor van de Thomaskirche. In dat opzicht was Schein voorganger van J.S.Bach.

Met Johannes Brahms (1833-1897) wordt een sprong gemaakt naar de laat-romantiek.
Fünf Gesänge schreef Brahms op 55-jarige leeftijd. De liederen getuigen van nostalgie en tragiek. De door Brahms gekozen teksten handelen over een verloren jeugd, zomer die overgaat in herfst, en, als overtreffende trap, de sterfelijkheid van de mens. Bepaald geen lichtvoetigheid, maar door de intensiteit van melodie en harmonie zeer de moeite waard.

Drei Motetten, voor vier- en achtstemmig koor, zijn de laatst gecomponeerde koorwerken van Brahms. De invloed van Bach en Schütz is hoorbaar, maar Brahms laat in deze muziek vooral zijn eigen stem klinken.

Velja Tormis (1930, Estland) geldt als een van de grootste nog levende koorcomponisten.

Sügismaastikud (Herfstlandschappen) schreef hij in 1964. Indringende muziek die de luisteraar pakt vanaf de eerste noot. De luisteraar ziet het landschap voor zich: rijpe bessen aan de struiken in de nazomer, de wolken die langs de hemel jagen, bleek licht, modderige wegen, rode herfstbladeren, wind over de kale vlakten, en tot slot een koude herfstnacht.

"Kortom, een mooie en indrukwekkende bloemlezing van de kunst van het componeren door de eeuwen heen. Het publiek wordt van harte uitgenodigd om dit alles mee te beleven in de warme beschutting van de mooie Toren van Goedereede", aldus de organisatie. De entree bedraagt € 5,- en biedt u dus de kans om de Monumentendag muzikaal af te sluiten!

Fiori Musicali maakt u ook alvast attent op het volgende concert: 10 oktober a.s. in de Hervormde Kerk aan de Ring te Middelharnis zullen drie schitterende cantates worden uitgevoerd van Johann Sebastian Bach, met begeleiding door het professionele Orion Barok Ensemble.