Participatie jongerenwerkers

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op vragen van de SGP-raadsfractie over het onderwerp Participatie jongerenwerkers in het JOT antwoordt het college van b. en w. dat jongerenwerkers die werkzaam zijn bij Stichting ZIJN geen onderdeel zijn van het Jeugd Ondersteuning Team.

Het JOT bestaat uit hulpverleners en voert jeugdhulp uit vanuit de gemeentelijke taak en verantwoordelijkheid, welke belegd is in de Jeugdwet.
Jongerenwerkers die in dienst zijn bij Stichting ZIJN en in opdracht van de gemeente jongerenwerk uitvoeren op Goeree-Overflakkee, zijn geen hulpverleners.

Taken

Zij hebben tot taak activiteiten voor jongeren te organiseren op Goeree-Overflakkee. Daarbij hoort het signaleren van problematiek bij jongeren en - indien nodig - het doorgeleiden van deze jongeren naar het JOT. De lijnen van het jongerenwerk naar het ondersteuningsteam zijn kort en men weet elkaar goed te vinden. De gemeente heeft een subsidierelatie met Stichting ZIJN met betrekking tot onder andere het jongerenwerk en heeft in dat kader ook een uitvoeringsovereenkomst met prestatieafspraken opgesteld specifiek voor het jongerenwerk. In de prestatieafspraken 2015 is zelfs expliciet opgenomen dat het jongerenwerk zorgwekkende signalen binnen 24 uur meldt of ter consultatie voorlegt aan het JOT.

Veldwerkers

De veldwerkers/jongerencoaches (geen jongerenwerkers) die vanuit Stichting Ontmoeting werkzaam zijn op Goeree-Overflakkee, hebben tot voornaamste taak het toeleiden van zorg mijdende jongeren naar de juiste ondersteuning. Dit kan begeleiding of hulpverlening zijn, of een combinatie van beide. Vanuit die taak moet er contact zijn met het JOT en dat contact is er ook, stelt het college in haar antwoord aan de SGP.