Geen catamarans op Noordzeestrand

GOEREE-OVERFLAKKEE – Burgemeester en wethouders (portefeuille burgemeester) hebben besloten geen medewerking te verlenen aan het verzoek voor het varen met catamarans vanaf het Noordzeestrand in Ouddorp. Ook wordt geen toestemming verleend voor het leggen van een vaartuig op het strand. Dit is op grond van het bepaalde in de Algemene plaatselijke verordening Goeree-Overflakkee 2015 verboden. De APV biedt de gemeente geen mogelijkheid om ontheffing te verlenen.

Door Jaap Ruizeveld

Het gemeentebestuur acht het gevaarlijk voor strandgasten en zwemmers en wijst op het risico van toename van activiteiten op het strand die de veiligheid van de badgasten in het geding kan brengen.

In de APV wordt duidelijk aangegeven op welke strandlocaties het wel is toegestaan om te kite- wind- en golfsurfen. Er wordt in de verordening geen uitzondering gemaakt voor andere vaartuigen, zoals catamarans, zeil- en andere motorboten. De argumentatie is dat er voldoende ruimte moet blijven voor gezinnen met (kleine) kinderen. Het is tenslotte ook een familiebadplaats.

Meedenken

Het gemeentebestuur is bereid om met de ondernemer die de aanvraag indiende mee te denken in het zoeken naar een alternatieve oplossing voor het starten van zijn catamaran zeilschool. Op de Grevelingen en het Haringvliet zijn er wellicht locaties waar het mogelijk is om een zeilschool te vestigen en om van daar uit les te geven. Daarnaast is het mogelijk om catamarans vanaf de botenhelling aan de Brouwersdam te water te laten en op deze wijze, zonder dat wordt aangeland op het Noordzeestrand, lessen te verzorgen in het catamaranzeilen.