Afbeelding
Foto: Sam Fish

"Het liefst zou ik een echte heide op Flakkee zien"

Tekst en foto: Sam Fish

"Ik ben best verknocht aan het eiland", zegt Arjan. "We hadden het er vanochtend nog over. Als je gaat winkelen in Rotterdam is het zo druk en dat is het heerlijk om op Flakkee de rust weer te vinden. Maar aan de andere kant is het als homo in Rotterdam wel makkelijker. Hier kent iedereen elkaar en dan hebben mensen al snel een mening over je en in Rotterdam ben je gewoon anoniem". Overkanter Menno heeft Flakkee ook in zijn hart gesloten. "Flakkee is leuk. Ik had er wel van gehoord, maar ik was er nog nooit geweest. Ik heb een nicht wonen in Middelharnis, maar ik had eigenlijk nooit de link gelegd", lacht hij.

Gay op Flakkee

"Ik ben christelijk opgevoed, mijn ouders zijn nog steeds christelijk, dus in dat opzicht was het wel lastig om uit te komen voor mijn geaardheid", vertelt Arjan. "Flakkee is al een hechte gemeenschap, maar een kerkgemeenschap is nog hechter. Gelukkig heb ik nooit negatief commentaar gehad op mijn coming out. Mensen hadden het niet verwacht, maar ze zijn alleen maar positief. Daarnaast gaat Menno ook wel eens mee naar de kerk en er wordt niet raar gekeken. Mensen durven alleen niets te vragen. Maar goed, ik heb liever dat ze niks zeggen, dan dat ze vervelende dingen gaan roepen".

"Mensen van buitenaf kijken nog wel eens raar", zegt Menno. "Maar ze vinden het gelukkig steeds normaler". "Ik vind het soms wel lastig dat je elkaar niet altijd een kus kan geven, of hand in hand lopen, want heterostellen kunnen dat wel, maar we zijn gelukkig samen en so be it", zegt Arjan. "Het is soms frustrerend dat er niet over gepraat wordt, maar het is goed zo. We leven hier goed, dus waar maak ik me druk om? Homo zijn op Flakkee is geen probleem".

"De stichting Gay op Flakkee is natuurlijk geweldig, maar het is niet zo dat ik er heel veel aan heb gehad, persé", vindt Arjan. "Zij gaan vooral achter scholen aan om te praten over seksuele diversiteit en ze organiseren evenementen, maar het is geen ontmoetingsplek of praatgroep. Maar de barbecues zijn wel altijd heel gezellig!".

Het fijne Flakkee

"Het liefst zou ik op Flakkee blijven wonen en ik weet dat Menno hier ook best zou willen wonen", zegt Arjan. "De Veluwe is natuurlijk ook heel mooi, dus daar zouden we ook kunnen gaan wonen, maar we zijn allebei echt heel erg werkafhankelijk. Ik wil bij de politie en als ik dan in Rotterdam word aangenomen, dan kan ik hier makkelijk blijven wonen. Het is een kwestie van afwachten".

"Het liefst zou ik een echte heide op Flakkee zien", zegt Menno. "Dat voelt voor mij als thuis, maar het is ook super mooi en heerlijk om over te wandelen. En misschien dat er iets gedaan kan worden voor de toeristen op zondag. Dat er ook echt iets te doen is als ze hier naartoe komen". "Precies, we hoeven echt niet persé koopzondagen of zo, maar gewoon de cafeetjes open op zondag. De horeca wordt heel erg tegen gewerkt, heb ik het idee. We moeten met zijn allen op zoek naar een gulden middenweg", aldus Arjan. "Ja, de gemeente is heel goed bezig met het organiseren van die evenementen, maar ze moeten geen dingen gaan bepalen voor iedereen. Ze moeten eens aan de mensen vragen wat ze willen", besluit Menno.

"Ik vind ook dat het team van de Eilandmarketing heel goed bezig is met het promoten van Goeree-Overflakkee", zegt Menno. "Maar veel mensen weten nog niet dat je hier ook heerlijk kunt wandelen".

De toekomst van het eiland

"Ik zie de toekomst van Goeree-Overflakkee wel goed in", zegt Menno. "Wat er nu gebeurt is heel goed. Je bent snel in Rotterdam, maar er moet wel opgepast worden dat het eiland niet helemaal volgebouwd gaat worden". "Flakkee blijft Flakkee, dus ik denk niet dat het hier super veel zal veranderen, maar ik denk wel dat het net zo mooi blijft als dat het nu is".

[Tekstvak: Onze favoriete locatie op Goeree-Overflakkee is De Kwade Hoek, het is daar heel uniek. De mooiste strandopgang van Nederland!]