Beroemd maar 'onbekend'

Column Karine van der Laan

Stockfoto's, ik had geen idee wat het was toen ik de opdracht kreeg voor deze column. En toch is het iets wat we allemaal elke dag tegen komen. Geloof je me niet? Kijk dan maar eens boven aan deze pagina, grote kans dat dat een stockfoto is. Maar niet alleen in de krant zijn deze plaatjes te vinden. Ook op het internet kom je ze overal in verschillende soorten en maten tegen. Op facebook bijvoorbeeld bij de reclameafbeeldingen.

Een iemand is flink beroemd geworden door deze stockfoto's. Al weet waarschijnlijk bijna niemand haar naam kent wel het merendeel van de bevolking haar gezicht. Ik heb het over stockfoto model ariane. Toen ik de naam zag ging er bij mij geen lichtje branden maar toen ik ging googlen paste er ineens bij die onbekende naam een redelijk bekend gezicht. Een vrouw met donker haar die ontzettend goed is in gezichtsuitdrukkingen. De ene keer kijkt ze enorm enthousiast terwijl ze op de tweede foto met een zorgelijk gezicht in haar portemonnee kijkt.

Terwijl we Ariane's portret misschien dus wel elke dag tegen komen is ze ironisch genoeg wel erg gesteld op haar privacy. Ze laat niet zo snel iets van zichzelf los aan de media. Het weinige wat van haar bekend is geworden is dat ze een stockfoto-bedrijf runt en dat haar woonplaats ergens in canada te vinden zou moeten zijn.

Ondanks dat er niet zoveel bekend is over Ariane heeft ze wel meerdere fanpage's op facebook, gemaakt door mensen die blijkbaar fan zijn van het stockmodel. Alsof dat nog niet erg genoeg zou zijn was er ook een fan die een boek geschreven heeft over haar. Of in elk geval samengesteld, want het boek van zo'n 133 pagina's dik bevat veel foto's van Ariane als stockmodel. Onder de foto's vind je teksten als, " sunscreen sports woman putting sun tan lotion before running in the desert under the burning sun". Iets te lang om pakkend te zijn wat mij betreft. Maar de echte fans zullen zich daar niet door tegen laten houden denk ik. Ieder z'n ding.