Vanaf zondag aanmerkelijk koeler

Tot vrijdag verliep de week flink wisselvallig en onder invloed van het relatief warme Noordzeewater kregen de (kust)buien nog een extra impuls in onze vlak aan zee gesitueerde Eilandenregionen.
Als we de laatste tien augustusmaanden bekijken valt direct op dat een lange stabiele fase in die maanden bijna onhaalbare kaart was. Steeds stak de onvermijdelijke onstabiliteit weer de kop op.
Ook anno 2015 is de maand augustus dus kennelijk niet in staat om met een langdurige fase met mooi weer te komen. De laatste grandioze achtste maand beleefden we in het jaar 1997.

Op donderdag kwam voorlopig de laatste regenstoring door en op vrijdag zal het nagenoeg droog zijn.
De zaterdag geeft beter weer en de zondag zou zelfs verrassend kunnen worden als vlak voor een nieuwe depressie uit flink warme lucht in onze richting komt. Misschien kan het kwik dan prompt doorschieten naar zomerse waarden van rond de 26 graden met ook de zon er nog even goed bij.

Toch moeten we op zondag al rekening houden met opkomende buien vanuit het zuidwesten en daarna direct koeler weer. Op maandag kan er zelfs regen van betekenis vallen in onze omgeving.
Het punt is dat Nederland voortdurend in het grensgebied blijft bivakkeren tussen de ronduit zeer warme lucht boven het Europese continent en de veel koelere lucht ten westen van ons. Dit maakt een neerslag - dan wel temperatuurverwachting uiterst lastig. Drukgebieden hoeven zich maar honderd kilometer naar links of rechts te verplaatsen of het scheelt aanzienlijk in de temperatuur – of neerslagpatronen. Het gaat dan echt om het verschil tussen 22 graden in de middag of tegen de 30.

Op de langere termijn is het weersverloop iets duidelijker en neemt de kans op een wat langere vrij droge periode toe waarbij de temperatuur op een lager plan uitkomt. In de middag wordt het zo rond de 18 graden op de Eilanden en dat is zelfs beneden normaal voor begin september.

Een ander weeregime zien we dan ontstaan met hogedrukgebieden boven de Atlantiek en lagedrukgebieden bij Scandinavië. Een koele stroming vanaf zee wordt dan weersbepalend.

Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl

Door weerman Marc Putto