Bram met zijn dochtertje
Bram met zijn dochtertje Foto: Sam Fish

"Je kan hier altijd wel met iemand babbelen"

Bram Markus werd 29 jaar geleden geboren in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland en heeft sinds dien alleen maar op het eiland gewoond. Een Flakkeeënaar in hart en nieren dus. Naast zijn werk als projectleider/accountmanager, waarbij hij advies geeft aan organisaties over hoe zij het best hun on- en offline communicatie kunnen inrichten, is hij ook vliegende keep bij de Flakkeese kerkorganisatie Buutengeweun. "Ik ben officieel secretaris, maar ik ondersteun ook veel op andere punten en help bij het organiseren van evenementen binnen de groep", aldus Bram.

"Voor mijn opleidingen en werk heb ik tot nu toe altijd gewoon op Flakkee kunnen blijven wonen, dus dat heb ik gedaan", zegt hij. "Maar het zou geen probleem zijn geweest. Ik denk ook wel dat God me hier heeft gehouden met een reden, voorlopig gaan we dus ook niet weg. Ik sluit verder niets uit hoor, maar ik zie het nog niet gebeuren. Mocht het zo lopen, dan zien we het wel".

Geloof

"Geloof betekent in principe niks, maar het is mijn leven", zegt Bram. "Het komt overal in terug. Het werk dat ik doe, de keuzes die ik maak. Het jammere is alleen dat veel mensen een stoffig beeld hebben van geloof. Dat je op zondag naar de kerk gaat om een vroom kunstje te doen?, maar geloof is zoveel meer. Het kan relevant zijn". Hij moet even lachen, "Een leuk voorbeeld is de Cycle for Hope, een fietstocht die we eerder dit jaar deden. Ik zat daar in een team met een paar mensen die weinig tot niks met het geloof hebben, maar die kwamen er ook wel achter dat Christenen best gezellig zijn en dat wij ook wel een biertje lusten met z'n allen".

"Het doel van Buutengeweun is om mannenharten weer in contact te brengen met God", vertelt hij. "Alleen voor mannen omdat we van mening zijn dat de mannen de meeste impact hebben in de samenleving. Ik schrijf vrouwen niet af hoor, begrijp me alsjeblieft niet verkeerd, zij dragen ook ontzettend veel bij aan de samenleving. De organisatie van Buutengeweun bestaat ook uit alleen maar mannen en je gaat met mannen ook sneller om een kampvuur zitten terwijl je voor vrouwen eerder een HighTea organiseert", lacht hij. "We zijn nu ook nog bezig om meer te organiseren voor jongeren van 12 tot 24 jaar, maar dat staat nog heel erg in de kinderschoenen. Daar is op dit moment nog niet heel veel voor, natuurlijk. Maar dat hoeft niet perse via onze stichting, dat kan er net zo goed los van staan, dus alle hulp is welkom".

Het fijne Flakkee

"Ik heb het hier altijd super naar mijn zin gehad", vertelt Bram. "School was gemoedelijk en altijd als ik terugkom op het eiland dan voelt dat goed. Ik kom voor mijn werk best vaak in de stad. Maar aan de andere kant zie ik vaak wel dingen die we op Flakkee eigenlijk missen. Een theater, bioscoop, restaurantjes".

"Maar tegenover dat gemis staat natuurlijk wel weer dat we hier heerlijke rust en ruimte hebben", gaat hij verder. "De gemoedelijkheid die er nog steeds is, het ons kent ons. Je kan hier altijd wel met iemand babbelen en daar hebben we zelf natuurlijk ook een groot aandeel in".

"Het is jammer dat je hier een 'doe maar normaal dan doe je al gek genoeg'-cultuur hebt. Dan je al snel buiten de boot valt als je ook maar een beetje anders bent", vindt hij. "En het feit dat je hier niet super veel sportevenementen hebt is ook wel jammer. Al wordt dat wel steeds beter. Is het geen tijd voor de marathon van Goeree-Overflakkee?".

Veranderen

"Als ik iets zou kunnen veranderen op Flakkee dan zou ik mensen willen laten zien dat mensen kunnen samenleven zonder elkaar te veroordelen. De één doet op zondag misschien de was en de ander weer niet, maar dat wil niet zeggen dat de één slechter is dan de ander. Laat elkaar in hun waarde, mensen", vindt Bram. "En ik zou mensen graag laten zien dat het geloof ook relevant kan zijn. Het geloof wijkt tegenwoordig te veel af van wat God bedoelt heeft en dat is niet de bedoeling. We moeten elkaar blijven helpen om te verbeteren en om verder te komen in het leven".

"Ik zou iedereen mee willen geven dat ze alles gewoon eens uit moeten zoeken. Mensen hebben vaak een mening die gevormd is door een paar ervaringen, maar ik raad hen aan om eens een kerk binnen te lopen en echt vragen te stellen. Het is niet zo zwart-wit als het vaak lijkt".

Toekomst

"Ik denk dat Middelharnis en Sommelsdijk steeds groter gaan worden in voorzieningen en dat dat ten koste gaat van de kleinere dorpen", zegt hij. "Ik denk ook dat er vanuit de Randstad steeds meer mensen hier willen komen wonen, omdat het daar steeds drukker wordt".

"Ik verwacht dat het aantal gelovigen in de oudere generaties gaat afnemen. Vanuit de jeugd zal er echter een stroming ontstaan die het geloof zal uitleven zoals we dit nog nooit gezien hebben, besluit hij."

Favoriete plek

Je hebt tussen de vuurtoren en strandtent Paal 10 een nieuw fietspad en als je daar fietst dan kijk je uit over de duinen en het water. Prachtig is dat!

Tekst en foto's: Sam Fish