Afbeelding
Foto: pr

Neem en lees

Verzoening door het kruis

Opnieuw verschenen twee handzame deeltjes van Matthew Henry, uit het Engels vertaald door M.A. de Korte, onder de titels: Verzoening door het kruis en Roemen in het kruis. Uitgegeven bij Den Hertog Houten onder de ISBN nummers: 9. 789.033. 126. 314 en 9.789. 033. 126. 307. Per deeltje kosten ze € 12,50.
Ze zijn niet alleen geschikt voor persoonlijk gebruik, maar ook aardig om een ander cadeau te doen. De lay-out is goed verzorgd: verzoening door het kruis: een kruis als symbool van de verzoening, een ondergaande zon met een geel-oranje kleur, roemen in het kruis met dezelfde symboliek, maar dan met blauwtonen.

Wie was Matthew Henry? Een geliefde Engels predikant, die vooral bekendheid kreeg door zijn commentaar op het Oude en Nieuwe Testament. Hij leefde van 1662 tot 1714.

Verzoening door het kruis verscheen voor het eerst in 1996, de 2e druk volgde in 1998, de derde herziene druk in 2014.

In 45 korte meditaties wordt op eenvoudige en directe wijze ingegaan op het verzoeningswerk van Christus. Telkens benadrukt Matthew Henry hoe noodzakelijk het is om Christus persoonlijk met het hart te kennen.

Deze uitgave beging met de smalle weg naar het eeuwige leven uit Matth. 7: 14. Andere titels van deze kleine hoofdstukjes zijn o.a.: rust in Christus, verborgenheden van het Evangelie, openbaringen van het Evangelie, de waarde van de ziel, de macht van God om zalig te maken, welkom in de hemel, christenen, kinderen van God, denk aan uw eerste geestelijke liefde.

Een kort citaat uit overdenking 44: Christelijke inspanning (1 Petrus 1: 13):

'Het werk van een christen is niet afgelopen zodra hij in een staat van genade is overgebracht. Hij moet steeds hopen en strijden om meerdere genade te ontvangen. Als hij door de enge poort naar binnen is gegaan, moet hij op de smalle weg wandelen en daarom moet hij de lendenen van zijn verstand opschorten.

Een sterk en volkomen vertrouwen op Gods genade gaat heel goed samen met de beste inspanningen om onze plicht te doen. Onze hoop moet volkomen zijn en toch moeten we onze lendenen opschorten en moeten we ons met alle krachten wijden aan het werk dat we te doen hebben, onszelf bemoedigend met de genade van Jezus Christus'.

Roemen in het kruis

Roemen in het kruis vond in 1994 zijn eerste druk, in 1998 de tweede druk en dit is de derde herziene druk.

Ook dit boekje bevat 45 korte meditaties (anderhalve bladzij), waar in het werk van Christus voor een arme zondaar centraal staat. Matthew Henry weet op een krachtige manier veel geestelijk en praktisch onderwijs aan te reiken.

Het zou aan te bevelen zijn om voor of achterin de titels van de hoofdstukjes weer te geven.

Een kleine selectie uit de meditatietitels: Christus, Die zielen geneest, vervolgd om Christus' wil, het offer van Christus, Christus' kennis van het hart, Christus onze Verlosser, Christus het einde der wet, vereniging met Christus, Christus onze gerechtigheid, Christus aannemen, Kennis van het Evangelie en het 45e hoofdstuk heeft als titel meegekregen: Christus' afscheidsgroet aan de Kerk.

Uit deze meditatie wil ik kort citeren:

De tekst is uit Openbaring 22:20: Die deze dingen getuigt, zegt: Ja, Ik kom haastiglijk. Amen. Ja, kom, Heere Jezus!

De Kerk geeft een hartelijk antwoord op de belofte van Christus: 'Amen. Ja, kom, Heere Jezus!' Zo klopt de polsslag van de Kerk, zo ademt de genadige Geest, Die het mystieke lichaam van Jezus tot handelen aanzet en het inspireert.

We mogen dan ook nooit tevreden zijn voordat we de adem van die Geest in ons gevoelen, Die ons doet uitzien naar de gezegende hoop en de heerlijke verschijning van onze grote God en Zaligmaker, Jezus Christus.

Afbeelding