Afbeelding
Foto:

Nederland platleggen

De scholen zijn weer begonnen. Bij bedrijven komt alles weer op gang en het verenigingsleven komt langzaam maar zeker op stoom. Dat betekent ook bijpraten met klasgenoten, collega's en kennissen, onder het genot van een bak koffie. Standaardvragen als 'Goede vakantie gehad?' passeren de revue bij de koffieautomaat. De laatste maanden kan ik geen automaat meer zien, zonder dat er een verhaal opborrelt, dat ik een tijdje terug in de wandelgangen hoorde.

'Een schooldirecteur krijgt heel wat voor z'n kiezen. Gedoe over roosters, probleemklassen, computers die dienst weigeren en andere zaken eisen continu de aandacht. Maar dat valt allemaal in het niet bij de tumult die ontstond nadat er nieuwe koffieautomaten waren geplaatst. Vrijwel alle docenten stapten de directeurskamer binnen om verhaal te halen.' De docenten waren getroffen op hun zwakste plekā€¦

Van een familielid hoorde ik dat er bij zijn bedrijf geen gratis koffie meer wordt verstrekt. Je moet nu tien eurocent in het automaat gooien voor een plastic beker met automatenkoffie. Als protestactie namen een aantal collega's een thermoskan met koffie mee van thuis. Nu, een paar maanden later, is er een regeling opgezet, waarbij de collega's die tegen de tien-cent-regel zijn om de beurt een thermoskan meenemen met het zwarte goud.

In de media zijn er regelmatig angstaanjagende berichten te lezen over hackers/atoombommen/virussen die een heel land plat kunnen leggen. Om Nederland plat te leggen hoef je geen schimmig hackerscollectief in te schakelen. De dijken doorbreken is ook niet nodig. Zorgen dat er geen koffiebonen, koffiepads en cups meer de grens overkomen is afdoende. Zonder koffie komen mensen 's morgens niet meer op gang, daalt de arbeidsproductiviteit en worden er geen knopen meer doorgehakt. Zonder koffie komt Nederland tot stilstand.