Afbeelding
Foto: pr

Neem en lees

Weespreken

Bij uitgeverij 'De Ramshoorn' verscheen deel vier in de serie 'Themapreken': Weespreken. Het boek is verkrijgbaar in de boekwinkel onder ISBN nummer 9.789.461.15.0646. Het kost € 17,50. U kunt zich op deze serie ook abonneren.

Deel 1:         Boetepreken

Deel 2:         Avondmaalspreken

Deel 3:         Bevrijdingspreken

Deel 4:         Weespreken

Omdat voor de weeszondag betrekkelijk weinig preken voorhanden zijn is het initiatief genomen om een bundel samen te stellen met preken rond deze zondag. Maar omdat deze zondag valt tussen twee heilsfeiten, zijn ook preken opgenomen m.b.t. Hemelvaartsdag en Pinksteren.

De volgende predikanten hebben aan deze bundel meegewerkt:

Ds. B.J. van Boven

Hij schreef de Hemelvaartspreek over Markus 16:19, Jezus' discipelen na Hemelvaart over Handelingen 1: 13-14, en Christus erfenis voor Zijn volk, een weespreek over Johannes 16:33.

Ds. J.W. Verweij

Van zijn hand verscheen een preek over Jezus' hemelboden vertroosten de apostelen na Zijn Hemelvaart over Handelingen 1: 10-11

Ds. G. Hoogerland

Hij leverde een preek over een belofte voor wezen, Johannes 14:18 en Het koningschap van Jezus, een weespreek over Hebreeën 2: 8-9a.

Ds. A. T Huijser

Hij zorgde voor een weespreek over Romeinen 8:34b, de verhoogde Christus.

Ds. J.J. Tanis

Hij reikte een Pinksterpreek aan over Handelingen 2: 11b.

Tenslotte ds. A. Verschuure, die een weespreek verzorgde over Johannes 16: 22, Christus' onderwijs aan Zijn discipelen.

De cover van deze bundel bevat de volgende tekst:

De Heere Jezus gaf bij Zijn afscheid een dierbare belofte: 'Ik zal u geen wezen laten: Ik kom weder tot u.' In dat besef en dat gelovig uitzien staarden de discipelen hun geliefde Meester na, toen Hij ten hemel voer. Ze mochten weten dat de Heilige Geest uitgestort zou worden op alle vlees.

Op de Pinksterdag heeft de Heere dat op wonderlijke wijze in vervulling doen gaan. Hij is en blijft een Waarmaker van Zijn Woord in het leven van de Weeskerk. De Kerk mag hier reeds in beginsel en straks eeuwig eindigen in het wonder van het zalig worden: 'Drie-enig God, U zij al d' eer.

Deze bundel zal ook zeker de leesdiensten ten goede komen.

Achterin zijn de personalia van de diverse predikanten opgenomen.

Een kort citaat uit de preek van ds. Huijser wil ik u niet onthouden:

…'Lieve gemeente, het kan voor u. Echt waar, het is niet te zeggen wat voor ruimte er is in het offer van Christus, in die volkomen genoegdoening van Hem. Dat laat Hij prediken. Want diezelfde Jezus die nu aan de rechterhand van Zijn Vader is, stond eens wenende voor de poorten van Jeruzalem. De tranen liepen met eerbied gesproken over Zijn wangen. U zegt: 'Waren dat dan allemaal uitverkorenen in die stad?' Welnee. U zegt: 'Wat weent Hij dan? Hij krijgt Zijn uitverkorenen toch wel!' Jawel, maar Hij was toch innerlijk bewogen over de vele, vele onboetvaardigen. In de grondtaal kun je zelfs teruglezen dat Hij met hartstochtelijk snikken heeft uitgeroepen: 'Och of gij ook bekendet in deze uw dag wat tot uw vrede dient'. Komt, geliefden, aan de rechterhand van de Vader is een Koning, Die Hemelvaartsgeschenken geeft…

Door B.S. van Groningen