Tot zondag(na)middag nog zomers weer verwacht

Door weerman Marc Putto

We hebben nog een paar dagen met ronduit zomers augustusweer waarbij de temperatuur in het Eilandengebied kan oplopen tot rond 25 graden in het weekend.
Aan de overvloedige regens (die vooral het oosten van Nederland teisterden) is een eind gekomen. Regionaal is tot zo'n 100 millimeter water opgevangen binnen koud twee etmalen tijd.

In onze omgeving viel het met de regenhoeveelheden nog mee, maar het weer deed bijna herfstachtig aan gedurende het eerste deel van de week met hele lage dagtemperaturen van slechts 15 graden.
De flinke porties met regen werden veroorzaakt door nota bene een zich opbouwend hoog boven Scandinaviƫ en vlak ten zuiden van dit hogedrukgebied werden enkele storingen zowat uitgeperst.
Toch kreeg het hogedrukgebied snel terreinwinst en de gunstige invloedssfeer breidde zich snel uit.
In de periode vrijdag tot en met zondag komt de temperatuur dus veelal op een zomers niveau uit.

Het zomerse weerbeeld op de Eilanden kenmerkt zich door droog en veelal zonnig weer en er staat een meest matige wind uit richtingen tussen oost en zuid. Zondag komt er wel meer bewolking.
Prima weer dus voor de diverse zomeractiviteiten nog en ook de avonden verlopen veelal mooi.
Pas vanaf zondagavond is er tijdelijk een flink toenemende kans op enkele buien of gestage regens.
Overigens is er ook op vrijdag nog kans op een enkele verdwaalde bui vanaf de Noordzee.

Dus de zomer van 2015 die eigenlijk steeds grossiert in mooi weer, heeft ook regelmatig kuren, maar de slechtweermomenten zijn gelukkig niet zo langdurig en herstel volgt dan ook vrij rap.
Tot begin september houdt dit doorgaans prima - en soms licht wisselvallige weerplaatje aan. Zicht op een hittegolf of een extreem warme periode is er voorlopig niet, maar die kan nog wel komen. Niet zelden manifesteert zich begin september nog een warme fase met maxima tot wel 33 graden.Als we de kalenderklimatologie raadplegen zien we dat het zelden slecht weer is aanvang september.

Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl