Leerlingen komen voor hoge kosten staan als het gaat om het busvervoer.
Leerlingen komen voor hoge kosten staan als het gaat om het busvervoer. Foto: Adri van der Laan

Busabonnement voor scholieren houdt gemoederen flink bezig

GOEREE-OVERFLAKKEE – Deze zomermaanden is er flinke onrust ontstaan over de tariefswijziging bij vervoersbedrijf Arriva in het nieuwe schooljaar en de overgang van de abonnementen naar de nieuwe concessiehouder Connexxion. Gebleken is onder andere dat Connexxion met ingang van 13 december 2015, de abonnementen van Arriva niet overneemt, tenzij er een grootverbruikerscontract is gesloten met de school. Aan hen is namelijk wel de mogelijkheid geboden gebruik te maken van een collectiviteitskorting met een jaarabonnement die bij beide vervoerders geldig is. Deze toelichtende informatie geeft het college van b. en w. aan de gemeenteraad over dit onderwerp.

Door Jaap Ruizeveld

Keerzijde van deze aanpak is dat deze scholen zelf de bijbehorende administratie- en debiteurenrisico voor hun rekening moeten nemen, iets dat feitelijk bij de aanbieder/vervoerder thuis hoort. Uit een persbericht van Arriva Nederland van 17 juli blijkt dat de scholen Prins Maurits College, Edudelta, RGO Middelharnis en Wartburg College van het aanbod van Arriva en Connexxion gebruik maken om één abonnement aan te schaffen voor beide vervoerders. Het gemeentebestuur zet een kritische kanttekening bij het feit dat alleen de genoemde grotere scholen voor het aanbod zijn benaderd omdat zij de meeste reizende leerlingen hebben. Dit vindt zij onrechtvaardig ten opzichte van de andere scholieren.

Brandbrief

In een brandbrief aan Arriva Nederland hadden de raadsfracties van CDA en SGP van Korendijk en de PvdA van Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard op 16 juli al hun grote zorgen uitgesproken over de onduidelijkheid die is ontstaan onder inwoners en klanten van Arriva. De fracties onderstreepten bij hun aanbevelingen dat het van groot belang is dat er een goed openbaar vervoer is in de regio en juist in het landelijk gebied van Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard met grote afstanden en waar goede en betaalbare busverbindingen onmisbaar zijn. De fracties noemden als aanbevelingen o.a. dat er gezorgd dient te worden voor een methode waarbij de collectiviteitskorting niet afhankelijk is van de medewerking van de school, de scholen niet opgezadeld dienen te worden met administratieve kosten en dat er geen situatie dient te ontstaan waarin abonnementen voor dezelfde route meer dan 10% in prijs stijgen ten opzichte van vorig jaar.

Uitzwaai abonnement

In een reactie op de brandbrief, verwoord in het genoemde persbericht van Arriva Nederland, blijkt dat er voor de scholieren die niet mee kunnen liften in de collectiviteitskorting een Uitzwaai abonnement is ingesteld voor een vast bedrag, welke tot en met 12 december 2015 geldig is. (via de webshop op Arriva nog te bestellen tot 30 augustus). Met dit voordelige abonnement kan in de hele regio gereisd worden voor een vaste prijs van 325 euro voor scholieren (12 tot 18 jaar). Reizigers die vragen hebben over het abonnement of de kosten daarvan kunnen, zo geeft Arriva in het persbericht aan, gratis de Klantenservice van het bedrijf bellen. Voor scholieren die inmiddels al een abonnement hebben aangeschaft, is omzetting naar dit abonnement mogelijk.

Kanttekeningen

Het gemeentebestuur stelt dat er weliswaar een oplossing is gevonden voor alle scholieren tot 13 december 2015 maar dat niet iedereen gebruik kan maken van het gemak van een jaarabonnement. De scholen die gebruik maken van de collectiviteitskorting dienen ook nog steeds zelf zorg te dragen voor betaling aan de vervoerders. De tarieven die Connexxion zal gaan hanteren zijn nu nog niet bekend. Deze kanttekeningen zijn inmiddels ook in reactie op het persbericht verzonden aan Arriva en Connexxion

Connexxion

Connexion biedt reizigers vanaf 13 december 2015 het Regio Abonnement. Dit abonnement is gebaseerd op sterwaarden en centrumzone en is vanaf de maand november te koop in de webshop. Informatie over het abonnement wordt gepubliceerd op Connexxion.nl of kan worden ingewonnen bij de Klantenservice Connexxion 0900-2666399