Afbeelding
Foto: Sam Fish

"Mensen moeten niet wegtrekken naar de stad"

Tekst en foto's: Sam Fish

OUDE-TONGE - Wendy Baan (23) en Sebas de Vos (25) leerden elkaar kennen op het Flakkeese festival Flakfest. "Dat was 12 september 2009 rond 19.30 of 20.00 uur", lacht Wendy. Sinds een paar jaar wonen de twee samen in Oude-Tonge met hun twee katten Nala en Luna. Huisje, boompje, beestje op Flakkee.

"We vinden het allebei hartstikke leuk om in de stad te zijn, winkelen, naar de bios, dat soort dingen", vertelt Sebas. "Maar we vinden het nog fijner om terug op Flakkee te komen. Het is hier heerlijk rustig, maar we zijn sowieso geen types die nooit van het eiland afkomen". "Ik vond het als kind altijd heel speciaal om naar Rotterdam te gaan", zegt Wendy. "Dat was altijd een heel uitje; de tram en de metro hadden echt de wow-factor!".

"Zodra ik de kans krijg ben ik weg, dat riep ik altijd, maar er is ergens een keer een knop omgegaan en nu ben ik wel blij dat dat is gebeurd", zegt hij. "Ik denk dat dat door Wendy komt. Als ik haar niet had gehad, dan woonde ik nu waarschijnlijk in Rotterdam".

Het fijne Flakkee

"De rust", zegt Sebas meteen. "En de omgeving", vult Wendy hem aan. "Daar komt bij dat ook het grootste deel van onze vrienden en familie hier op Goeree-Overflakkee woont, dus dat is ook heel prettig. De verbinding tussen Oude-Tonge en Rotterdam is ook best goed en het strand is dichtbij, dus je zal mij niet zo snel horen klagen". "De sociale controle is af en toe wel prettig", vindt Sebas. "Het komt niet altijd uit en het kan soms vervelend zijn, maar aan de andere kant is het wel gezellig dat iedereen gedag zegt tegen elkaar. En het zal hier niet snel voorkomen dat er iemand een lange tijd dood in zijn huis ligt".

"Het jammere is wel dat er steeds meer uitgaansgelegenheden dicht gaan", vindt Wendy. "En het feit dat het geloof hier zo sterk aan de macht is, is ook niet altijd even prettig", zegt Sebas. "Je zit hier op zondag echt vast. De busverbinding ligt meteen op zijn gat, er is niets te doen, de winkels zijn niet open. Dat vind ik best wel jammer. Rekening houden met elkaar, naar allebei de kanten".

Veranderen

"Er mogen wel wat meer evenementen georganiseerd worden", vindt Wendy. "En dan vooral in de kleinere dorpskernen, want die blijven steeds maar achter". "En misschien kunnen we dan ook meteen de winkeltijden wat flexibeler maken, want dat ik wel achterhaald hier", doet Sebas zijn duit in het zakje. "De supermarkt open op zondag, want veel mensen kunnen alleen in het weekend boodschappen doen". Wendy bezorgt overdag de post in Oude-Tonge. "Als ik dan op zaterdagmiddag om 16.00 uur eindelijk klaar ben met mijn ronde, dan heb ik eigenlijk geen energie meer om nog boodschappen te gaan doen", zegt ze.

Daar staat dan wel weer tegenover dat er ook dingen zijn die ze juist niet willen veranderen aan Goeree-Overflakkee. "Het ons-kent-ons gevoel, dat mensen een beetje op elkaar passen", zegt Sebas. "De omgeving is mooi zoals die nu is, dus die moet ook zo blijven". "Ik hoop vooral dat ze het hier niet helemaal gaan volbouwen met huizen", aldus Wendy.

De toekomst van het eiland

"Ik hoop dat het een bruisende toekomst is voor Goeree-Overflakkee", zegt Sebas. "Dat het hier meer gaat leven. Op het hele eiland, niet alleen Middelharnis en Ouddorp. Mensen moeten niet wegtrekken naar de stad". "Je ziet wel steeds meer nieuwe evenementen ontstaan, zoals het Bevrijdingsfestival, Havendag, Waterpoort. Maar dat is inderdaad alleen Middelharnis, dus de andere dorpen blijven een beetje achter. Als we niet oppassen woont daar straks niemand meer", zegt Wendy.

Favoriete plek

Onze favoriete plek op Goeree-Overflakkee is de haven van Middelharnis. Het is er eigenlijk altijd gezellig. Lekker buiten op het terras met een drankje.

Afbeelding