Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Landbouwschuur te Herkingen volkomen afgebrand

De 33 meter lange stenen schuur van het landbouwbedrijf van dhr. C. D. v. d. Velde, Zuiddijk 15 te Herkingen is gistermiddag volkomen in vlammen opgegaan. Met de schuur gingen 3 landbouwwagens, een partij graan en het opgeslagen hooi en stro verloren. In de vlammen kwamen ook 2 varkens en ruim twintig biggen om.

De brand werd 's middags om kwart voor vier door dhr. v. d. Velde ontdekt. Hij zag uit een van de ramen rook komen en sloeg direct alarm. De brandweer van Herkingen was snel ter plaatse en dit korps kreeg spoedig versterking van Dirksland en de hogedrukspuit van Melissant die via het gemeentehuis waren opgeroepen. Tengevolge van de sterke wind stond de schuur In zeer korte tijd in lichterlaaie en de actie van de brandweer richtte zich dan ook voornamelijk op het behoud van het woonhuis dat precies in de windrichting aan de schuur stond. Behulpzame handen hielpen met de ontruiming van de woning, meubilair en zo goed als de gehele inventaris kon in een poterloods worden opgeslagen.

Een geluk bij een ongeluk was de aanwezigheid van voldoende bluswater in de brandvijver en de omliggende sloten. Bovendien kon de spuit van Melissant direct de meegevoerde vijftienhonderd liter aanwenden. De brandweermensen hebben ettelijke uren nodig gehad om de brand geheel te bedwingen. De schade kon nog slechts bij benadering worden geschat, zo ook de oorzaak van de brand. Kortsluiting ligt het meest voor de hand hoewel de electrische leidingen in orde moeten zijn geweest. Dhr. v. d. Velde had die n.l. enkele jaren geleden alle laten vernieuwen. De schuur werd in 1938 verbouwd tot de omvang die ze thans had.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 18 augustus 1970