Piet v.d.Kroft tijdens de Kennedymars van de  Rotterdamse Wandelsportvereniging.
Piet v.d.Kroft tijdens de Kennedymars van de Rotterdamse Wandelsportvereniging. Foto: Rotterdamse Wandelsportvereniging

Piet v.d. Kroft loopt z'n 150ste Kennedymars

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Met z'n negenen kwamen we als eerste hand in hand over de finish tijdens de Omloop van 1991." Aan het woord is Piet v.d. Kroft uit Reeuwijk (70) die in dat jaar voor het eerst deelnam aan de Omloop. "Er reed een trekker voorop, we moesten door het hoge gras en op sommige plekken moesten we over het prikkeldraad klimmen." V.d Kroft is een fanatieke en ervaren wandelsporter. Dit weekend loopt hij tijdens de Omloop zijn 150ste Kennedymars.

Door Martijn de Bonte

"De wandelsport wordt onderschat", aldus de actieve wandelaar. Hij weet waar hij het over heeft, want V.d. Kroft is centurio. Dat wil zeggen dat hij honderd mile, dat is bijna 161 kilometer, binnen 24 uur heeft gelopen. Er zijn in de afgelopen honderd jaar maar 1400 lopers die zo'n prestatie hebben geleverd. "Zo'n prestatie staat voor altijd in de boeken."

Na twintig jaar voetballen nam V.d Kroft eind jaren tachtig voor het eerst deel aan de Nijmeegse Vierdaagse. Hij was gelijk verslingerd aan het wandelen. Hij liep daarna jaarlijks zo'n vijfduizend kilometer. Vanwege zijn leeftijd doet hij het nu wat rustiger, maar nog steeds loopt hij drieduizend kilometer per jaar. In de loop van de jaren heeft hij veel wandelaars leren kennen. "Het is erg altijd gezellig, de Omloop is iedere keer weer een reünie."

Tassentransport

"Het is nu luxe vergeleken met vroeger," blikt V.d. Kroft terug. Toen waren er veel meer afvallers en met name het stuk door de Slikken vond hij zwaar. "Het is nu stukken beter dan in het begin, toen was er geen tassentransport, dus moest je alles zelf meesjouwen." Hij herinnert zich jaren dat het weer heel slecht was. "Dan kijk je elkaar aan en vraag je je af of er geen leuker dingen zijn dan in de regen lopen. Maar goed, met een beetje humor probeer je dan de moed erin te houden."

Met ruim vijfentwintig jaar wandelervaring heeft hij wel tips voor deelnemers aan de Omloop. "Start rustig aan, wissel halverwege van sokken, smeer je voeten in met uiercrème, neem op tijd rust en probeer zoveel mogelijk te genieten van de tocht.

Praatje onderweg

De Kennedymars start vrijdagavond om 23.00 uur. V.d. Kroft heeft er zin in. "Het lijkt nog geen jaar geleden. De tijd gaat zo snel." Hij maakt onderweg graag een praatje met andere lopers. "Als je onderweg iemand tegenkomt dan vraag je 'Hoe gaat het?' en dan heb je zo weer een praatje. Je moet elkaar er doorheen slepen." Als het een beetje goed weer is, verwacht hij de tocht van tachtig kilometer binnen veertien uur te lopen. "Er zit geen wedstrijdelement in de Omloop."

De langeafstandswandelaar heeft veel respect voor alle wandelaars. "Ook voor de deelnemers aan de Avondvierdaagse in mijn dorp. Ze komen toch naar buiten om in beweging te komen." Hij benadrukt dat ook de korte afstanden van de Omloop er toe doen. Op de vraag of hij nog iets toe wil voegen aan het gesprek, zegt hij: "Geniet van de dag met een lach en een traan en er weer tegenaan."