Eigen scholen

De vakantietijd is inmiddels weer goeddeels voorbij. De scholen gaan weer beginnen en het leven herneemt zijn gewone loop. Af en toe een beetje rust is goed, maar regelmaat en orde zijn nodig. Je merkt ook aan de kinderen dat ze weer aan school toe zijn. Tenminste dat is wat ik zo waarneem. Niets is zo bevorderlijk voor het welzijn als rust, orde en regelmaat. Vooral voor jongeren…

Scholen

We hebben in ons land allerlei vormen van onderwijs. Onze hoogontwikkelde samenleving vraagt daar ook om. Zonder onderwijs is er geen goede basis voor het samenleven. Onderwijs is een van de belangrijkste zaken die mensen nodig hebben. Gelukkig hebben we in ons land een goed stelsel van onderwijsvoorzieningen. Er gaat af en toe weleens wat mis, denk aan de hele grote scholen waar de leerling meer een nummer dan een mens is, maar over het algemeen is het onderwijs van hoge en goede kwaliteit. Dat is iets om zuinig op te zijn, hoewel er natuurlijk altijd punten van verbetering overblijven. Het hele nieuwe leren, waarbij leerlingen zelf min of meer de inhoud van het leerproces bepalen, mag wat mij betreft nog liever vandaag dan morgen verdwijnen. Onderwijs is bedoeld om kinderen iets te leren wat ze nog niet weten. Het is geen los proces waarbij ze zelf maar wat aan rommelen.

Eigen scholen

Ons land heeft ook heel veel christelijke en reformatorische scholen. Het mag best een wonder heten dat dit in onze geseculariseerde samenleving nog mogelijk is. Bovendien wordt christelijk onderwijs met de publieke middelen betaald. Nergens ter wereld functioneert een systeem zoals in Nederland. We weten overigens ook niet hoelang dit allemaal nog zo zal blijven. Maar er is zeker reden om dankbaar te zijn voor hetgeen we in het christelijk onderwijs nog mogen hebben. Uiteraard is ook dat onderwijs niet volmaakt en zullen er de nodige vragen zijn. Maar laten we onze eigen scholen koesteren als een kostbaar pand, wat ons door de Heere is geschonken. Er is een lange strijd gevoerd voor de gelijkheid van openbaar en christelijk onderwijs. Die geschiedenis moeten we niet vergeten. Het mag ons dankbaar en ootmoedig stemmen dat er nog scholen zijn waar de Bijbel elke dag open gaat. Dat is wat kinderen vooral nodig hebben.

Voortdurend gebed

Eigen scholen zijn een onbedreigd bezit. We kunnen dat wel denken, maar de duivel bijvoorbeeld, zal er alles aan doen om dit onderwijs uit te bannen. Ook in onze samenleving gaan steeds meer stemmen op om dit onderwijs in te perken en af te schaffen. Gelukkig is het zover nog niet, maar de seculiere krachten worden wel steeds sterker. Het is maar de vraag of onze kinderen en kleinkinderen nog christelijke onderwijs zullen ontvangen. Het wordt er niet gemakkelijker op. Wat moeten we dan doen? Meer betrokkenheid bij de scholen is zeker niet overbodig. Dingen die echt leven daar hebben we ook wat voor over. Het belangrijkste is het gebed. In de openbare voorbede en in het persoonlijk gebed heeft het onderwijs voortdurend aandacht nodig. Het gebed is het krachtigste wapen van de kerk Gods. Laten we dat wapen gebruiken in de strijd der geesten.

Door ds. W. Visscher