Voor jou gelezen

De vakantietijd is aangebroken! Dat betekent voor veel mensen dat ze tijd hebben om meer boeken te lezen. Houd jij ook zo van lezen? Er verschijnen regelmatig nieuwe boeken. Hieronder kun je vast een beetje kijken of er ook iets voor jou bij is. Vast wel!

Met andere ogen

Verhuizen valt niet mee! Dat vindt Monica ook. Toch heeft ze geen keus. Haar vader heeft werk gekregen op de Veluwe. Dat betekent dat ze met het hele gezin verhuist. Weg uit Rotterdam, weg bij haar trouwe vriendinnen. En weg bij Jos, die altijd de krant bracht en die ze eigenlijk best leuk vindt. Ze vindt verhuizen helemaal niets aan en dat laat ze merken ook.
'Met andere ogen' is een gezellig meidenboek, waarin veel herkenbare dingen gebeuren. Monica gaat met haar vriendinnen Lisa en Rosanne op vakantie. Maakt het op school ook gezellig met haar klas en ze past regelmatig op haar jongere broertjes en zusjes.
Uiteindelijk valt de verhuizing best mee. Ze krijgt nieuwe vriendinnen en leuke buren. Alleen de eerste kennismaking met haar buurjongen ging anders dan ze had gedacht. Hij loopt de poort uit en botst tegen haar aan. Monica valt en is zeer beledigd: "Kun je niet uit je doppen kijken? Roept ze verontwaardigd. En het is ook niet verkeerd om even te helpen?' Ze zet haar fiets weer overeind en loopt zonder zijn reactie af te wachten met nijdige stappen weg. Met een klap gooit ze de poort achter zich dicht. De jongen zal ongetwijfeld hun nieuwe buurjongen zijn. Nou, leuk. Een grotere lomperd moet nog geboren worden!" Maar al snel blijkt dat Monica te vlug geoordeeld heeft. Er gebeuren veel dingen waardoor ze haar buurjongen met andere ogen gaat bekijken. Ze schaamt zich voor haar reactie. Ook voor Jeroen, haar buurjongen, breekt er een spannende tijd aan. Zou hij ook alles met andere ogen kunnen bekijken?
Een mooi en vlot geschreven boek voor jonge meiden. Het is lekker dik, dus je hebt er veel leesplezier van! Het boek is geschreven door Thea Zoeteman-Meulstee.

Prijs: € 14,90
Vanaf 12 jaar
Uitgeverij Den Hertog
ISBN 9789033126499
302 pagina's gebonden

Solo

Opnieuw een boek van Hans Mijnders met een korte, maar krachtige titel: Solo. Karlijn Prinsen is met haar ouders en broer op vakantie in Barcelona. Een prachtige stad, waar veel te zien en te beleven valt. Toch verloopt deze vakantie voor Karlijn minder leuk dan ze had verwacht. Haar ouders maken tijdens deze vakantie veel ruzie. Dit wordt extra moeilijk als dit ook doorgaat wanneer ze weer thuis zijn. Karlijn voelt zich eenzaam. Solo. Haar beste vriendin Lilian doet ook al zo vreemd tegen haar. Komt dat door Robbert? Karlijn kon er toch niets aan doen dat Robbert haar belde toen ze in Barcelona was? Maar Lilian vond Robbert wel leuk. Lastig allemaal!
Fiene, haar vioollerares belt om te vragen of Karlijn wil optreden tijdens een concert. Ze mag solo spelen. Spannend, maar ook erg leuk. Jammer dat haar ouders precies tijdens haar optreden een paar dagen samen weg zijn. Een spannende avond voor Karlijn, ze speelt solo, maar vóelt zich ook alleen. Gelukkig is haar broer Bart er en ook Robbert. Houd Robbert van klassieke muziek? Het was in elk geval een groot succes!
Met Robbert kan ze goed opschieten, maar Lilian laat haar eigenlijk in de steek. Die trekt steeds meer met Mila op. Als blijkt dat het met haar vader en moeder eigenlijk niet beter gaat, wordt het er niet makkelijker op voor Karlijn.
'Is het echt waar?' 'Wat is waar?' Karlijn kijkt met een boze blik naar Lilian. 'Dat van je ouders.' 'Je bedoelt dat mijn vader en moeder gaan scheiden.' Karlijn merkt dat ze geïrriteerd raakt. Lilian slaat haar hand voor haar mond. 'Dus het is toch waar. Wat rot voor je.' Ze doet een stap naar voren en legt een hand op de schouder van Karlijn. 'Gisteren vertelde mijn moeder het. Die had het weer van iemand gehoord op de markt. Ik kon het gewoon niet geloven.' Er wordt over hen gepraat. Op de markt nog wel. Karlijn ziet het in gedachten voor zich. 'Een kilo bananen, een rode paprika…Zeg heb je het ook al gehoord? Die van Prinsen gaan scheiden. Had je dat nou verwacht? Het leken me zulke aardige mensen… Oh ja, en doe maar een kilo spinazie.'
Zogenaamd toont iedereen medelijden, maar intussen genieten de meeste mensen van de roddelpraatjes. Moet je dat gezicht van Lilian zien! Ze kan zo naar de toneelschool met de dramatische blik waar ze niets van meent…
Ook op school gaat het niet goed met Karlijn. De leraar wiskunde vraagt in een volle klas wat er met haar aan de hand is. Karlijn heeft haar repetitie verknald. Maar Karlijn wil in de klas niets zeggen en ze wordt uit de les gestuurd, omdat ze brutaal is. Opnieuw voelt ze zich alleen. Solo.
Een boek waarin de schrijver zich goed inleeft in de hoofdpersoon. Veel meisjes van 12 tot ongeveer 15 jaar zullen dit boek graag lezen. Het gaat over gebeurtenissen die (helaas) realiteit zijn.

Prijs: € 8,90
Vanaf 12 jaar
Uitgeverij Den Hertog
ISBN 9789033126697
132 pagina's gebonden

Door Nicoline Platschorre