Voor u gelezen

De jongen die van regen hield

Gerard Kelly
2015, Uitgeverij Voorhoeve
352 blz., € 19,90
ISBN 9789029 724081

'Een geheim bewaren is de eerste stap in het proces om een zelfstandige persoonlijkheid te worden. Het geheim prijsgeven is de tweede stap' (Paul Tournier). Geïnspireerd door deze woorden van de bekende Zwitserse arts Paul Tournier (1898-1986), schreef Gerard Kelly een boeiend boek over een familiegeheim in een predikantsgezin met als hoofdpersoon zoon Colom. Hij raakt danig in de problemen op de middelbare school. Op de weg die zijn moeder gaat om zijn problemen te hanteren blijkt hij echter niet de enige te zijn die worstelt met de levensgeheimen die mensen door de gebrokenheid van het leven met zich kunnen meedragen. Het verhaal van Colom start in Engeland en verwijst naar Canada, het geboorteland van de predikantszoon. Het grootste gedeelte van het boek speelt zich echter af in Frankrijk, aan een stormachtige kust in een regenachtig seizoen. En tenslotte volgt de ontknoping in Nederland, en wel in Amsterdam. Hier zal ook blijken waarom de jongen van regen hield…
De belangrijkste personen in het boek worden geschetst in hun angsten en zorgen en de spanningen die familierelaties in het heden en verleden kunnen tekenen. Haarscherp tekent Kelly de grote invloed van traumatische gebeurtenissen op de levensloop. Door deze insteek is het boek vooral een psychologische roman te noemen. Het is ook een christelijke roman omdat de zoektocht er ook één is naar heling en naar vrede met God. Dit gebeurt echter anders dan op de manier waarop de predikant in het begin van het boek de zaken onder controle probeert te krijgen en te houden. Maar ook hij moet onder ogen zien dat Gods kracht vooral in zwakheid wordt volbracht. Door je kwetsbaar op te stellen ten opzichte van je man of vrouw, je kind en je verleden, kun je hiermee in het reine komen.
'De jongen die van regen hield' is een boeiend verhaal tegen het decor van de rotsachtige kust van een schiereiland in Bretagne. Origineel is dat ieder hoofdstuk is voorzien van een tekst van een bekend persoon of een citaat uit de literatuur dat iets zegt over de aard en de oorsprong van regen. Het verband met de uiteindelijke ontknoping is wellicht wat gezocht en de therapeutische bespiegelingen zijn soms wat aan de lange kant. Voor de liefhebbers van de beschrijving van de ontwikkeling van persoonlijke problemen en de ontrafeling is 'De jongen die van regen hield' een boeiend en knap geschreven boek!
Gerard Kelly is schrijver, spreker en dichter. Samen met zijn vrouw Christine richtte hij The Bless Network op. Dit netwerk van kerken is te vinden in Nederland, Engeland, Frankrijk, Kroatie en Spanje. Daarnaast was hij gedurende vele jaren voorganger in Cross Roads Amsterdam.
Meer informatie: www.uitgeverijvoorhoeve.nl en www.blessnet.eu.

Door Jolanda Driesse - Bosland