Overgang naar sterk wisselvallig zomerweer

Komende periode schakelen we over naar periodiek sterk wisselvallig en ook tamelijk koel weer.

We zijn inmiddels beland in de zogenaamde hondsdagenperiode. Dat is het tijdpad tussen pakweg 19 juli tot en met 20 augustus. Deze fase van de zomer wordt volgens de kalenderklimatologie vaak gekenmerkt door een nogal zwoel weerbeeld met regelmatig regenperioden of enkele (onweers)buien. De temperaturen zijn gemiddeld aan de hoge kant, met vooral warme nachten doorgaans.

Vroeger toen men nog geen koelkast had, waren de hondsdagen echt een periode waarin veel etenswaren bedorven wegens de vaak hoge temperatuur en ook hoge luchtvochtigheid.

Afgelopen dagen zagen we steeds uitlopers van een hogedrukgebied reiken tot over onze omgeving. Dat leverde voor de Eilandenregio's prima zomerweer op, met regelmatig flink wat zon en een kleine buienkans. Waaien deed het niet heel veel en de middagtemperatuur kwam dagelijks uit op minimaal 19 of 20 graden in onze contreien. Tijdens de nachten koelde het aangenaam af naar 14-15 graden.

Op de middellange termijn, zo tussen 25 juli en begin augustus, worden de depressies op de Atlantiek wat opdringeriger en breken ook uit richting het Noordzeegebied. De wisselvalligheid neemt vanaf nu duidelijk toe en komen er regelmatig perioden met regen of enkele buien op de Eilanden.

Vrijdag later en deels zaterdag regent het enige tijd, of vallen er buien in onze westelijke contreien.
Op zondag klaart het dan weer op en op beide dagen ligt de temperatuur net onder de 20 graden. Er is nog een mogelijkheid dat het buiengebied later op vrijdag richting zaterdag ons deels schampt.
De hoofdmoot van de neerslag valt dan net buitengaats op de Noordzee. Dat is een denkelijke optie. Tot in de laatste julifase is er geen zicht op een belangrijk weerherstel richting zeer zomers weer. Eerder lijkt het dus wat onbestendiger te worden in de Lage Landen, waarbij het relatief koel blijft.

Tot op heden mogen we van een prima zomer spreken. Het aantal zomerse dagen in de maand juli lag vorig jaar en in 2013 wel hoger dan dit jaar, maar slechts weinigen merken het verschil tussen een graad of 23 of 24 en de officiƫle zomerse waarde van 25 graden. Voor velen is 30 graden alweer te veel van het goede, laat staan 35 graden en hoger. Ideaal voor de mens is zo'n 23 of 24 graden. Dit blijkt uit vele jaren biometeorologisch onderzoek wereldwijd. Als de relatieve luchtvochtigheid daarbij ook nog tussen de 40 en 50 procent ligt, voelen de meesten zich kiplekker.

Door weerman Mac Putto