Afbeelding
Foto: pr

Elk die Hem vreest

'Elk, die Hem vreest' is een boek voor jongeren over jongeren in de Bijbel, geschreven door ds. G.J. Capellen, ds. D.W. Tuinier, Lenie de Visser-Minderhoud en Jeanet Zuidweg. ISBN nummer 978-90-70697-39-6, uitgegeven bij Drukkerij en Boekhandel Van Velzen BV te Krabbendijke. De prijs van dit mooi uitgevoerde boek is € 11,50.
De auteurs leggen in een woord vooraf verantwoording af wat de bedoeling van dit boekje is: een écht gelukkig leven is een leven dichtbij de HEERE. Een leven waarin je de HEERE vreest en dient. De Bijbel geeft duidelijke voorbeelden van oudere, maar zeker ook van jongere mensen en kinderen. In dit boekje wordt aandacht besteed aan twintig Bijbelse jongeren, die de HEERE vrezen en dienen.
Je kunt deze Bijbelstudies individueel, maar ook in groepen bespreken. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met studieopdrachten en gespreksvragen. De titel van dit leerzame boekje is ontleend aan Psalm 115:7 (berijmd): 'Elk die Hem vreest, hoe klein hij zij of groot, wordt van dat heil, die weldaân, deelgenoot; Hij zal ze groter maken.
Het is een grote troost en bemoediging om te weten dat de HEERE vandaag met het werk van Zijn genade doorgaat. Jongeren en ouderen worden door de HEERE verbonden aan Hem, Zijn dienst en aan elkaar. Het koord op de voorkant van dit boek wijst daarop.
De Bijbelse figuren die besproken worden zijn: Rebekka, een bruid voor Izak, Mozes' keus, Jozua in opleiding bij Mozes, Gideon, de man van Gods keus, Ruth, opgezocht in een heidens land, Hanna, vluchtend in haar nood tot de HEERE, Samuëls roeping, Mefiboseth aan de tafel van de koning, een jonge evangeliste, Esther, een ster, Daniëls geloofsmoed, de verontruste Jozef vertroost, Maria, maagd en moeder, Johannes de Doper, de wegwijzer, Talitha kûmi!, Dorkas, een discipelin, Rhodé, een jongere in een jonge gemeente, Euodia en Syntyche, vrouwen in Filippi, Onésimus, door God teruggebracht en Timotheüs, blijf op je post.
Een gedeelte uit het hoofdstuk van Timotheüs als voorbeeld:

De apostel vermaant Timotheüs zijn prille jeugd niet te vergeten. Hij is als kind al onderwezen in het Woord van God. Zijn moeder Eunice en zijn oma Loïs hebben hem liefde tot het Woord bijgebracht. De Heere heeft dit onderwijs gezegend. In een tijd van vervolging en dwaling moet hij het geleerde in praktijk brengen. Bovendien moet hij eraan denken wie hem dit onderwijs gaven. Eerst kreeg hij onderwijs van zijn moeder en zijn oma; later ook van Paulus. Zij leefden dicht bij de Heere en Zijn Woord. Timotheüs, doe dat ook! Wees een goede leerling. Heb jij ook godvrezende ouders en docenten? Wees dan een wijze leerling van hen en laat zien wat je van hen uit Gods Woord leerde.

Dit hoofdstuk besluit met een studieopdracht, gespreksvragen, een stelling, Bijbelgedeelten die hier bij passen en Psalmen, die eventueel gezongen kunnen worden. Een waardevol boekje om zelf te lezen, maar ook uitermate geschikt om cadeau te geven aan onze jongeren.

Waar onze God Zijn woning houdt

'Waar onze God Zijn woning houdt' is een fotoboek van de kerkgebouwen van de Gereformeerde Gemeenten. Samengesteld door dhr. J.P. Sinke uit Krabbendijke.

Het is een vervolg, vervanging en uitbreiding van het tweedelig boek dat in 1986 verscheen onder de titel 'Waar wij samenkomen'. Rond de eeuwwisseling verscheen opnieuw een tweedelig fotoboek over de Gereformeerde Gemeenten, getiteld: 'Wanneer ik voor U kniel'. J.P. Sinke heeft gekozen voor enkel foto's van de gemeenten, zonder tekst, alleen het adres en de woonplaats. Op een enkele uitzondering na, zijn de foto's van recente datum. Ze zijn allen gemaakt in 2014. Bij het doorbladeren vallen de enorme verschillen op. Sinds 1986 zijn er maar liefst 43 nieuwe kerkgebouwen bijgekomen en 6 gemeenten of evangeliesatieposten hebben een ander gebouw betrokken. In 77 gemeenten is besloten tot uitbreiding. De titel van dit boekje is ontleend aan Psalm 122: 'Waar onze God Zijn woning houdt'. De schrijver merkt op dat het een groot voorrecht is om als kerkelijke gemeente over een vaste verblijfplaats te mogen beschikken om Gods Woord te horen. Daarnaast kunnen we het niet genoeg waarderen dat we nog in alle vrijheid bijeen mogen komen. Het is een handzaam boekje geworden en zal zijn weg wel vinden. Drukkerij Van Velzen uit Krabbendijke zorgde voor de uitvoering. Code: 9789070697419, prijs € 9,90, verkrijgbaar in de boekhandel.

B.S. van Groningen

Afbeelding