Groepsarrangement, klaar voor de start! Foto: Hans Villerius
Groepsarrangement, klaar voor de start! Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Duurzame beleving havenkanalen belangrijke impuls voor recreatie op het eiland

Bij die gelegenheid legde Bert Tuk van De Groene Specht Advies en Ontwikkeling uit dat dit project eigenlijk een samensmelting is geworden van twee plannen die onafhankelijk van elkaar werden uitgedacht, maar die veel gemeen hebben. In het ene plan, waaraan Bert Tuk uitvoering wilde geven, zouden genoemde wateren bevaarbaar worden gemaakt voor kano's en kajaks. In het andere plan zocht Coerd de Heer van Op Koers! Advieswerk naar mogelijkheden voor fluiterboten, elektrisch aangedreven dus. Nadat Bert en Coerd met elkaar in contact waren gekomen, besloten ze er één plan van te maken, dat prima zou passen in de binnen de Erfgoedlijn geformuleerde doelstelling om meer met havenkanalen op het eiland te gaan doen die er wel liggen maar die eigenlijk geen functie meer hebben.

Door Hans Villerius

Samenwerking

Via de opgerichte Stichting Cultuur en Recreatie Zuid-Holland kon aan een en ander uitvoering worden gegeven, waarbij de bureaus 'De Groene Specht' van Bert Tuk en 'Op Koers!' van Coerd de Heer, in opdracht van genoemde Stichting, al het advieswerk en het uitvoeringswerk verzorgden. Dit uiteraard in nauwe samenspraak met andere partijen, zoals de gemeente, Natuurmonumenten en het waterschap. Van de gemeente kreeg Stichting Cultuur en Recreatie Zuid-Holland subsidie en aanvullende subsidie om de plannen mogelijk te maken. Waar mogelijk faciliteert de gemeente ook. Daarnaast gaf het waterschap de stichting voor dit gebied de exclusieve vaarvergunning voor vier elektrisch aangedreven sloepen en tien trapkajaks. Laatstgenoemde werden voor een nette prijs geleverd door het Stellendamse bedrijf Hobie Kayak. Als horecaondernemer die niet alleen in een culinaire behoefte voorziet maar die ook als centrum wil fungeren van waaruit de verhuur van materiaal plaatsvindt, was Adriaan Breen van begin af enthousiast. En een particulier die bij de oude haven van Stellendam woont, bood spontaan elektriciteit aan om de accu's van de fluisterboten mee op te laden. En nu, circa twee jaar later, was het zo ver dat een eerste start gegeven kon worden.

Gevarieerd aanbod

Dat gebeurde door het gezelschap genodigden zelf te laten ondervinden hóe heerlijk het is om met het nieuwe aanbod aan recreatiemogelijkheden ontspanning te vinden en hóe leuk het is om die mogelijkheden met elkaar te combineren. Verdeeld over een ochtend- en een middagprogramma kon van elk van de geboden activiteiten, naar eigen keuze, gebruik worden gemaakt. En tussendoor kon worden geproefd hoe voortreffelijke een lunch smaakt waarvan gebruik gemaakt kan worden, bijvoorbeeld als je bij een dagarrangement de rijk gevulde picknickmand mee bestelt. Naast vaartochten met de fluisterboot of de trapkajak, kan er ook voor worden gekozen om rondritten te maken met de elektrische scooter, met de step, op de fiets of met een door paardenkracht voortbewogen huifkar, al of niet met gids. Tijdens een tussenstop kan ook worden genoten van het lekkers dat theetuin 'De Halve Maan', aan de Oostdijkseweg, biedt. Ook een schilderworkshop in de natuur of rondleidingen door natuurgebied De Kwade Hoek of door het stadje Goedereede kunnen mee worden gearrangeerd, zodat voor een dagje duurzaam genieten in de omgeving rond de havenkanalen van Stellendam, Goedereede Havenhoofd en Goedereede een gevarieerd assortiment aan recreatiemogelijkheden wordt geboden, net wat men zelf wil en al of niet in combinatie met een afsluitende barbecue of diner.

Zelf meemaken

"Je kunt natuurlijk één activiteit kiezen of iets voor één of twee man, maar het leukste is toch een dagarrangement met een grotere groep. Je kunt dan meerdere activiteiten boeken, wat een heel gevarieerde dag oplevert. En dat willen we jullie vandaag zelf mee laten maken", zegt Adriaan Breen tegen zijn gasten, die op het punt staan van start te gaan.
De oude haven van Stellendam ligt op een steenworp afstand van 't Wapen van Stellendam. Een korte wandeling brengt ons op de plek, waar in het havenwater twee fraaie elektrische sloepen en twee trapkajaks liggen, in een mooie natuurlijkgroene kleur, en waar op de wal een veelheid aan elektrische scooters staat, fietsen en steppen.
In onderling overleg wordt een verdeling gemaakt wie aan welke activiteit deelneemt, met de bedoeling na de lunch te wisselen. De rollen zijn gauw verdeeld en na enige uitleg over hoe de trapkajak werkt, of de elektrische scooter, gaat iedere groep zijns weegs, vergezeld van een begeleider.

Elektrische scooter

Het weer is niet echt zomers te noemen: flink bewolkt met vanaf de zee een al grauwer wordende lucht. Vooralsnog is het echter droog en doordat er nauwelijks wind staat is het ook niet koud. Ook niet op de elektrische scooter, waarmee je toch sneller gaat dan met de fiets.
De eerste meters is het best even wennen op zo'n scooter. Het voelt allemaal een stuk zwaarder en logger aan en vooral het wegrijden gebeurt abrupt als je in één keer 'gas' geeft. Maar als je een paar keer hebt aangevoeld waar het punt ligt dat de elektromotor de scooter weg laat rijden, gaat 't prima. Bovendien zit 't ding comfortabel, met een gerieflijke zitting voor twee personen, terwijl de handvaten van het stuur aangenaam binnen handbereik zitten. En moeiteloos zoeven we in groepsverband voort. Vanuit Stellendam naar Goedereede Havenhoofd, om daarvandaan door de prachtige bosrijke natuur via De Kwade Hoek het fietspad door de duinen te nemen. Heerlijke geuren van bloeiende liguster en kamperfoelie omringen je met regelmaat. En doordat deze scooters geen knetterende knalpijp hebben, hoor je om je heen alleen het gefluit van vogels en wat windgeruis door de bladeren. Via strand Noord gaat het richting de N57. Deze overgestoken vervolgen we naar de Zuiddijk, om na natuurgebied de Koudenhoek gepasseerd te hebben te genieten van een prachtig weids uitzicht over het Grevelingenmeer. Verder gaat het daarna weer, het stadje Goedereede in, waar wat te drinken op ons wacht, en daarna naar de prachtig aangelegde theetuin 'De Halve Maan', op de hoek Oostdijkseweg/Hondsweg, om hier te genieten van een overheerlijke lunch, verzorgd door 't Wapen van Stellendam. Vissoep, voortreffelijke en rijk belegde broodjes in verschillende variaties, en natuurlijk koffie en thee van de theetuin zelf.

Nat

Intussen was het gaan regenen. Een zeurderige miezer, die al dikker werd. Gelukkig waren we met de scooter al vrij snel bij de theetuin gearriveerd, maar zij die eerst hadden gevaren en het laatste eind op de fiets af moesten leggen waren flink nat, en zéker die met de step op pad waren. Onderweg waren we ook de deelnemers van de huifkartocht al tegengekomen. Die hadden het wat weer betreft beter getroffen. Bovendien zeiden ze op plekjes te zijn geweest die ze nog nooit eerder hadden gezien. En dat ze door de info die gids Pau Heerschap tijdens de rit gaf dingen zagen waar ze anders zo aan voorbij zouden rijden. Maar hoe zeer 't ook regende, niemand was zo nat dan die twee die met hun kajak omgeslagen waren, doordat ze te laat een overhangende tak opmerkten en daarvoor op 't laatste moment met het bovenlijf opzij rekten in plaats van plat voorover te buigen…

Vaartocht

De hoop dat het na de lunch droog wordt, blijkt ijdel, dus besluiten we het programma gewoon te vervolgen: de terugtocht naar Stellendam. De belangstelling voor de huifkar blijkt ditmaal wel erg groot… Maar vol is vol.
De trapkajaks zijn intussen uit het water gehaald. Wie nu wil varen kan alleen nog met de sloep mee. Maar van de theetuin naar Goedereede Havenhoofd, waar de vaartuigen liggen, moet dan wel eerst worden gefietst. Maar nat zijn we toch al. Alleen in een overhemd en dunne broek gestoken geven we ons aan de regen over. Koud is het nog steeds niet en hoe natter je wordt, des te minder vervelend 't aanvoelt zelfs. Stevig doortrappend bereiken we in mum van tijd Goedereede Havenhoofd, waar we – gelukkig in letterlijke zin – de boot ingaan.
Net als op de elektrische scooter bewegen we ons in de fluisterboot geluidloos voort. Het gekabbel van het water tegen de zijkant van de sloep hoor je nu zoveel te beter en zachtjes glijdt de havenrand van Goedereede Havenhoofd, met daar bovenuit de daken van de huizen, aan ons voorbij. Als de bebouwing achter ons verdwijnt, is het een en al natuur waar we in terechtkomen. Eerst nog smal, maar even later uitmondend in het brede Zuiderdiep. Intussen is de regen intenser geworden. Maar voorop de sloep is een neerklapbare huif aangebracht. Die wordt in een simpele beweging omhoog gehaald en, op de 'stuurman' na, verdwijnen we daar met z'n allen onder, met z'n zessen knus onder de bruine kap – de sfeer komt er nóg meer in. Na eventjes varen doemen vanuit de grauwe sluier die nu over het Zuiderdiep ligt de viaducten voor ons op die het verkeer via de N57 van en naar het eiland brengen. Zelfs nu het grijs en nat is, valt op hoe mooi de natuur hier is, waar je anders nooit komt en dus ook nooit iets van ziet. Tot in de oude Stellendamse haven blijft het zo mooi. Meerdere steigers zijn hier in het water aangebracht waarlangs aangemeerd kan worden of waar je uit de kajak stappen kunt. Of andersom: waarvandaan je de prachtige vaartocht kunt beginnen.

Verrijking

Voor ons geldt in ieder geval dat hier onze 'belevingsdag' erop zit. "Tips of aanbevelingen ter verbetering horen we, na wat u vandaag hebt meegemaakt, natuurlijk heel graag van u", gaf Adriaan Breen als exploitant van 'Duurzame beleving havenkanalen' richting zijn gasten aan. Ja, de fietsverhuur uitbreiden met elektrische fietsen, zou er nog een welkome aanvulling op zijn, zo merkte één van de vrouwelijke deelnemers op. En nee, aan de weersomstandigheden zoals we die vandaag hadden, kan níemand iets veranderen. Maar zelfs dit natte weer vermocht niet de pret te drukken. Iedereen was het er dan ook over eens: Adriaan en zijn mensen hadden het uitstekend georganiseerd en dit aanbod van duurzaam recreatief genieten is beslist een verrijking voor het eiland. Nú alleen nog gericht op de kop, maar als realisering van fase 2 zich positief ontwikkelt, komen er mogelijkheden die zich uitstrekken tot en met Dirksland toe.

Meer info

Wie meer wil weten of een arrangement wil boeken, hetzij voor één activiteit hetzij een combinatie van meerdere, kan contact opnemen met Restaurant 't Wapen van Stellendam, Voorstraat 2, tel. 0187 491376, of via de website: www.wapenvanstellendam.nl onder het tabblad 'Buiten Activiteiten'.

Diverse mogelijkheden voor een aantrekkelijk recreatief arrangement rondom de havenkanalen. Foto's: Hans Villerius
Kajakken in de Goereese haven. Foto: Elza Feller