Voor elk wat wils in het nieuwe duurzame belevingsproject, dat een verrijking vormt voor het recreatieaanbod op het eiland. Foto: Hans Villerius
Voor elk wat wils in het nieuwe duurzame belevingsproject, dat een verrijking vormt voor het recreatieaanbod op het eiland. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Erfgoedlijn presenteert eerste fase van 'Duurzame beleving havenkanalen'

STELLENDAM – In de laatste twee uitgaven van onze vrijdageditie schreven we over de plannen voor brede natuurontwikkeling langs de noordrand van het eiland in het kader van het project 'Natuurherstel Haringvliet'. Plannen waarin een prominente plek is toebedeeld aan het beleven van de natuur in dit gebied. Eén project dat hieraan invulling geeft is 'Duurzame beleving havenkanalen'. Dit vormt onderdeel van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en bedoelt aan havenkanalen op het eiland een hogere belevingswaarde te geven. Dit door het ontsluiten van de havenkanalen voor duurzame waterrecreatie, zoals de verhuur van trapkajaks en elektrisch varende sloepen.

Door Hans Villerius

Na enkele jaren van voorbereiding kon maandag 20 juli de aftrap worden gegeven van de eerste fase van het project en presenteerden de betrokken partijen het resultaat van wat ze met elkaar realiseerden: een gevarieerd aanbod, en combinaties daarvan, van nieuwe mogelijkheden om op een milieuvriendelijke manier te recreëren, te genieten van wat de eigen omgeving biedt.
"Eindelijk is het zover dat het project 'Duurzame beleving havenkanalen' 'in de vaart' komt!", zo meldde de uitnodiging die aan een select maar breed gezelschap was verzonden om die 'tewaterlating' mee te maken én om te beleven wat die nieuwe duurzame recreatieve mogelijkheden dan wel inhouden. Een "belevingsdag", zo noemde de organiserende Stichting Cultuur en Recreatie Zuid-Holland het, in wiens opdracht het project 'Duurzame beleving havenkanalen' wordt uitgevoerd, "zodat u een goed beeld krijgt van de geweldige mogelijkheden en nieuwe vormen van mobiliteit die onze havenkanalen bieden." De eerste fase omvat het stuk tussen de oude haven van Stellendam en de haven van Goedereede. "Door dit te ontsluiten is een unieke beleving ontstaan voor zowel de inwoner, de recreant als de toerist." Maar ook een tweede fase is in voorbereiding. Om die te kunnen realiseren, is Stichting Cultuur en Recreatie Zuid-Holland nog in overleg met Natuurmonumenten om ook het Zuiderdiep en het havenkanaal van Dirksland te ontsluiten, zodat er één verbinding ontstaat tussen de havens van Dirksland en Goedereede. Ook het realiseren van picknickplekken en opstap- en aanlegvoorzieningen langs de route staat daarbij op het programma.

Lees meer op pagina 10/11.