Aanroepen

En het zal zijn, dat een iegelijk, die den Naam des Heeren zal aanroepen, zalig zal worden. Handelingen 2:21

Het nieuws is elke dag gevuld met apocalyptische beelden van bloed, vuur en rookwalm. Eindsignalen voor deze wereld. De Heere komt als Rechter van hemel en aarde. Daar is geen ontkomen aan, behalve voor de mensen die de Naam van de Heere aanroepen. Petrus spreekt profetische woorden. Een geladen boodschap voor de mensen toen en vandaag. Woorden vol van de hoogspanning van de Heilige Geest.

En het zal zo zijn…

En… daarmee legt Petrus het verband met de aangrijpende signalen van Jezus' wederkomst vóórdat de grote en indrukwekkende dag aanbreekt.
Onder zulke omstandigheden die je hart kunnen laten beven is zekerheid zo belangrijk. Die haal je niet uit jezelf, maar wordt u bij voorbaat toegeroepen. Een zekerheid die we kunnen vergelijken met de enige troost. Dit is houvast in leven en sterven, én bij Jezus' wederkomst.
Ook als u daarvóór al het tijdelijke met eeuwige verwisselen moet. Met de dood voor ogen, kun je een diepe en intense angst voelen. Het aangrijpende vóór en het onbekende over de grens. Dan willen deze woorden u zekerheid geven. Wat er ook gebeurt. Dit ligt vast.
Ja, soms kijk je naar jezelf en denk je, zal de Heere mij wel in genade aannemen? Is er ook voor mij behoud? Mijn zonde is zo groot, zo veel. Ik voel een ongeneselijke neiging om te doen wat ik wil. Nou, laat dat dan door deze woorden anders worden. Zekerheid en trouw komen van Gods kant. En het zal zo zijn! Voor wie gelden deze hoopgevende woorden?

…dat een iegelijk

Er volgt geen nadere specificering! Niemand wordt bij voorbaat uitgezonderd: jij wel, u niet. Geen kleine lettertjes of van die 'als dan constructies…'
Je kunt zo onder de indruk zijn van de heilige rechtvaardigheid van God en het genadige van het evangelie en dat afzetten tegen je eigen leven vol van onbetaalde rekeningen en zonde. Wie ben ik om dit te mogen ontvangen? Dit kan nooit voor mij zijn. Ik kan helemaal geen verhaal vertellen. Mijn bekering is vast niet echt. Ik ken mijn zonde niet diep genoeg. U kent het wel. De gedachte dat het heil alleen voor een klein select gezelschap is. De hoge uitzondering die de strenge selectie heeft gehaald en het ware verhaal kan vertellen. Of die op de een of andere schimmige manier ergens op een lijst is komen te staan. Zo wordt er soms een karikatuur van de uitverkiezing gemaakt. Het zal zijn. Dit zijn woorden van Goddelijke zekerheid. Dat een íeder die de Naam van de Heere aanroept zalig zal worden.

… die de Naam des Heeren zal aanroepen

Wat wordt ermee bedoeld, de Naam van de Heere aanroepen? U ziet iemand lopen op straat en u roept 'zijn naam.' Als zij u hoort dan draait zij zich om en komt naar u toe. Dat is roepen. Zo gebeurde dat met Jezus. 'Jezus, zoon van David, ontferm u.' Dat werd nooit voor niets geroepen. Jezus luisterde altijd. Ondanks dat omstanders en zijn eigen leerlingen wel eens anders wilden.
Aanroepen. Je roept de Heere bij Zijn naam, zoals de misdadiger bij het kruis. Heere, gedenk mijner… 'Wie Hem aanroept in de nood, vindt Zijn gunst eindig groot.' Hij hoort altijd. En dat moet voor ons genoeg zijn om rust in te vinden. Hij heeft het toch gezegd.
Maar, laten we niet vergeten dat aanroepen meer betekent. Als Saulus onderweg gaat naar Damascus heeft hij de bevoegdheid om allen die de Naam van Jezus aanroepen gevangen te nemen (Hand. 9:14). 'Allen die deze naam aanroepen' is een duiding van de gemeente des Heeren die samenkomt in erediensten en daar echt uit leeft. Aanroepen is in feite iets van heel je bestaan geworden. Je dient de Heere. Je gehoorzaamt hem in je leven. Zo krijgen we het scherp. Aanroepen is dat eerste gebed tot en met in je dagelijks leven de Heere erkennen als uw Heere en God. Laat het niet op het laatst aankomen. Als de beslissing dan nog moet vallen… of op het moment dat de Heere Jezus als Rechter verschijnt op de wolken van de hemel, dan is het te laat… 'Het is nu de welaangename tijd, de dag der zaligheid', de gelegenheid om je te laten redden.

… zal zalig zal worden.

Wie zo leeft, wie Jezus als Heere erkent en zich op Zijn werk beroept zal zalig worden. De komende Rechter is mijn Redder. Ik heb niets te vrezen bij Zijn komst. Mijn verlossing is aanstaande. Op die Zaligheid wacht ik!
Iedereen die Hem aanroept zal zalig worden. Zalig is meer dan gered worden en het leven behouden. Het ware leven met een blijdschap en vervulling die alles overstijgt. Het echte geluk om eeuwig God te bedoelen en te dienen zonder tekort en zonde in een volmaakt nieuwe wereld.

Ds. J.C. Breugem, Sommelsdijk