Zondag

Nederland is een seculier land. Dat weten we maar het is toch elke keer weer aangrijpend als het in concrete zaken duidelijk wordt. Zo gaan meer en meer de winkels open op zondag. In de grote steden was dit al veel langer zo. In de kleinere steden zoals Veenendaal beginnen sommigen er ook over. Ede en Veenendaal stonden de achterliggende tijd prominent in het nieuws. Hoe kijken we tegen deze ontwikkeling aan?

Werkelijkheid

Vanuit de Bijbel weten we dat God de eerste dag van de week heeft gegeven als rustdag. Op die dag is Christus uit de doden opgestaan en op die dag werd de Heilige Geest uitgestort. Daarom is de rustdag van de laatste naar de eerste dag van de week gegaan. De christelijke kerk heeft eeuwenlang deze dag onderhouden. Ook vandaag gaan we op zondag naar de kerk. De samenleving heeft hier ook eeuwenlang rekening mee gehouden. De zondag was een andere dag. Winkels waren gesloten, allerlei fabrieken hadden geen productie, kantoren waren niet in bedrijf. Door de secularisatie is daar een grote verandering in gekomen. De werkelijkheid is dat heel veel winkels op zondag gewoon open zijn. Dat is het Nederland waarin we vandaag de dag leven.

Doorwerking

Tot voor kort leek het dat dergelijke ontwikkelingen aan de behoudende christelijke dorpen en steden voorbij zou gaan. In plaatsen als Ede, Veenendaal, Barneveld, Urk en zo meer bleven de winkels dicht. Ook daar echter beginnen de zaken in verkeerde zin te veranderen. Via de politiek zijn de winkels in Ede inmiddels ook op zondag open. In Veenendaal is het inmiddels ook een belangrijk gespreksonderwerp. En voor andere plaatsen zal mogelijk de rechter kunnen ingrijpen. Het kan zomaar zijn dat een rechter vindt dat winkeliers niet benadeeld mogen worden en dat dus ook in dorpen waar de politiek het tegenhoudt de winkels ook op zondag open moeten. Kortom, er verandert veel en het raakt ons allen.

Antwoord

Hoe gaan we met deze veranderingen om? Dat is best een lastige vraag. Immers de ontwikkelingen gaan verder en er lijkt geen omkeer te komen. Aan de andere kant moeten we ook blijven wijzen op Gods goede geboden. Het is een heel belangrijke taak, vooral van de kerk, om steeds maar weer op Gods rechten en Gods inzettingen te wijzen. Die zijn heilzaam voor alle mensen. Belangrijk daarbij is wel dat de kerkmensen ook werkelijk leven vanuit Gods Woord. Onze levenswandel moet een onderstreping zijn van de betekenis van Gods Woord en Wet. Dan ook heeft het getuigenis kracht. Een kracht die onze seculiere samenleving heel erg nodig heeft.

Ds. W. Visscher