Afbeelding
Foto:

Hard werken, zo'n 'newbornshoot'

Het is hot and happening: de newbornshoot. Misschien heeft u het resultaat wel eens op Facebook voorbij zien komen: van die dromerige plaatjes waarop een pasgeboren baby opgevouwen op een pastelkleurig kleedje of dubbelgeklapt in een veel te klein mandje ligt te slapen. Schattiger wordt het niet. Wat die trotse ouders wanneer ze dat plaatje online delen niet vertellen, is dat het keihard werken is, zo'n newbornshoot. Tenminste: dat is onze ervaring.
Een newbornshoot is namelijk welbeschouwd een soort boetseren met baby's. Eerst moet de baby in een diepe slaap komen, waarna deze in allerlei houdingen 'geboetseerd' wordt: liggend op de buik, in een hangmatje, op de zij, in een mandje, je kunt het zo gek niet bedenken of een pasgeboren baby heeft het tijdens zo'n fotoshoot al wel eens ondergaan. Van een afstandje bekeken is het natuurlijk waanzin, maar om de één of andere reden vinden wij moeders - wellicht nog geteisterd door de zwangerschapshormonen - het geweldig. En ja, ook onze jongste spruit moest het enkele weken geleden ondergaan. In slaap brengen ging nog wel. En het eerste kiekje met de grote zus was snel genoeg gemaakt. Dus werd er vol goede moed verder geboetseerd.
De baby op de buik - draai - de knietjes onder de navel - beetje duwen - het handje onder het hoofdje - beetje tillen - en de vingertjes gestrekt - beetje wrijven. Een plaatje was het, maar zodra de fotografe haar camera pakte, zette het plaatje het op een schreeuwen. Er werd geruststellend ge-sssst, over haar hoofdje gewreven en tegen haar billen geduwd, maar mevrouw was nergens van onder de indruk. We tobden nog een uurtje of twee verder, maar tot een dromerig kiekje kwam het niet. Twee weken later boetseerden we nog eens. Maar de klei was nog net zo onwillig. Na drie uurtjes tevergeefs wiegen en kneden liet ik de fotografe opnieuw uit.
Teleurgesteld liep ik terug naar de box met daarin ons fotomodel. En op het moment dat de fotografe de straat uitreed, viel ze in slaap in de mooiste pose die je als baby aan kunt nemen: met de knuistjes omhoog en een tevreden glimlach om de lippen. Ik maakte er een mentaal kiekje van en hield mezelf voor dat er een dag zou komen dat we om dit alles smakelijk zouden lachen.