Afbeelding
Foto:

Ik verwelkom de Grexit

Δια?ρει κα? βασ?λευε, moet het motto van Griekenland wel zijn. Ongelofelijk wat dat land voor elkaar krijgt. Voor het geval dat je de bovenstaande Griekse spreuk niet mocht begrijpen, hij betekent: 'verdeel en heers'. En die methode passen de Grieken zeker toe.

Europa staat op zijn kop en regeringsleiders zijn verdeeld, want Griekenland kan het allemaal niet meer redden. Logisch. Heel dat systeem daar is verpauperd en doorspekt met bureaucratie. In deze huidige samenleving is het ook niet meer gewoon dat je met je 50e al met pensioen gaat. Dat en nog veel meer wantoestanden heersen in/over Griekenland. De corruptie tiert welig. Mensen gaan de handen die ze hebben om te werken gebruiken om flessen, vuurwerk en stenen naar de politie te gooien. Maar ze willen wel in Europa blijven. En Brussel dreigt en praat. En praat… En praat… De geloofwaardigheid van Europa is in ieder geval sowieso al naar de knoppen.

Deadlines zijn verstreken, en toch is er van een Grexit nog steeds geen sprake geweest. Met als gevolg dat dit zo wéér kan gebeuren. Tenslotte weten andere landen nu hoe het moet… Gelukkig is er ook nog een ludieke kant: tijdens een belangrijke top van Europa werd het volgende grapje over de situatie in Griekenland opgevangen:'In een bijeenkomst met de Oostenrijkse president stelt premier Tsipras (Griekenland) zijn ministers voor: De ministers van Justitie, Werkgelegenheid, Gezondheidszorg, en Economie. De Oostenrijkse president introduceert zijn gevolg: de ministers van Justitie, Werkgelegenheid, Gezondheidszorg en Scheepvaart. Tsipras kan een grijns niet onderdrukken. 'Waarom lach je?', vraagt de Oostenrijkse president. 'Jullie hebben een ministerie van Scheepvaart en jullie hebben geen zee.' De president antwoordt: 'Jij introduceerde de ministers van Justitie, Werkgelegenheid, Gezondheidszorg en Economie. Heb je mij horen lachen?' Weliswaar ietwat overdreven, maar een kern van waarheid zit er wel in. Waarom zit Griekenland dan nog in de Euro? De reden is waarschijnlijk angst voor de Russische beer. Volgens Poetin is 'de beer de bessen zat'. Nu gaan hij van een vegetarisch dieet dus op vlees over. Lijkt mij persoonlijk wel een kleine reden tot ongerustheid. Want voor Rusland zijn havens aan de Middellandse zee altijd al van groot strategisch belang geweest. Europa wil dus niet dat er een flinke Russische vinger in de Griekse yoghurt komt. Dat is ook wel weer begrijpelijk natuurlijk. Maar waar leg je de grens tussen aan de ene kant je eigen geloofwaardigheid, en anderzijds het behoud van Griekenland. Als ik naar mezelf moet beoordelen is de tijd om.

Ik verwelkom de Grexit. Anders blijven we nog minstens 30 (!) jaar (concluderen berekeningen) met de schulden zitten. Dus ik zeg: scheldt die schuld kwijt en verwijder Griekenland uit de Euro. Hou een voorjaarsschoonmaak, zodat je niet geld blijft pompen in een bodemloze Griekse put. Maar aan de andere kant moet je wel elkaar helpen. Want natuurlijk verdeel ik ook mijn geld onder de armen: namelijk mijn linker- en rechterarm. Nee, laat dat geld maar rollen. Als het maar mijn kant op komt. En om af te sluiten met een filosofische gedachte: 'Geld is een vreemd goedje; als je het bewaart heb je er niks aan, als je het uitgeeft ben je het kwijt