Aardig zomerweer de komende dagen

Sommige mooie zomers worden in stand gehouden door de aanwezigheid van een stabiel hogedrukgebied dat zich telkens boven het Noordzeegebied en Scandinaviƫ ontpopt. In dat geval wordt met een droge oostelijke wind voortdurend warme en droge continentale lucht meegenomen.
De langdurige hittegolven in de jaren zeventig vorige eeuw (1975 en 1976) werden op deze manier mogelijk gemaakt. Ook de grote zomers veel verder terug (1947 en 1911) ontstonden zo meestal.

Er zijn ook best goede zomers aan te wijzen (zoals de huidige lopende zomer) waarbij er een andere luchtdrukverdeling is. De stabiliteit houdt dan soms te wensen over (afgelopen week), maar in grote lijnen blijft Nederland dan toch in de meeste gevallen wel vrij van storingshaarden.
De voorbije weken waren het steeds de uitlopers van het Azorenhoog die richting Lage Landen koersten en vervolgens door naar het noordoosten van Europa. Depressiebemoeienissen vanuit het noordwesten kregen daardoor steeds weinig kans. Daardoor bleef het weer in grote lijnen best goed.
Later op woensdag herstelde het Zuid-Hollandse weerbeeld al iets en werd het minder somber bij een wat oplopende temperatuur. Tot en met het midden van de bijna voorbije week was het opvallend grijs en grauw midden in deze flink zonnige zomer tot nu toe. De lichte regen soms was goed voor de tuin. Donderdag was fraai en ook vrijdag is het nog prima weer. Wel waait er een aanlandige wind bij ons.

Zaterdag stroomt er nog wat koelere lucht binnen met kans op een enkele bui nog op de Eilanden.Toch belooft het een prima buitenweekend te worden met zeer aardige temperaturen in de middag. De zon laat zich meestentijds goed zien en bij een matige wind van zee is het prima buitenweer. En zo blijft het voortdurend stuivertje wisselen tussen de mooiere warme dagen en de wat koelere. Dit patroon kan zich zo nog weken gaan herhalen met dus goede perspectieven voor de hoogzomer.

Er zijn aanwijzingen dat het volgende week eerder (opnieuw) zomers wordt dan dat zich een koeler en wisselvalliger scenario openbaart. Nogmaals, als het geschetste circulatiepatroon min of meer wordt geprolongeerd, kan het tot diep in augustus netjes blijven zomeren in de Eilandenstreken.

Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl

Door weerman Marc Putto