Afbeelding
Foto: pr

Neem en lees

In deze bespreking wil ik een aantal boeken kort aankondigen. Omdat ze wat later in mijn bezit kwamen, combineer ik een en ander. Twee leesboeken voor jongeren, bevrijdingspreken (70-jarige bevrijding Tweede Wereldoorlog) en De Heilige Oorlog van John Bunyan, naverteld door M.J. Ruissen. Deze boeken zijn verschenen bij uitgeverij 'De Ramshoorn'.

Een opgejaagde dienstknecht

Een opgejaagde dienstknecht, uit het leven van Petrus Datheen (1531-1588), geschreven door Jan de Kok, ISBN nr. 9.789.461.1500.42, en het keurig uitgevoerde boek kost € 14.95, abonnementsprijs € 9,95. Op een boeiende wijze weet Jan de Kok het leven van Petrus Datheen te beschrijven. Niet alleen voor jongeren, maar ook ouderen zullen de inhoud kunnen waarderen. De getrouwe prediking van Datheen maakte hem bij de roomsen zeer gehaat. Toen het in de Zuidelijke Nederlanden te gevaarlijk werd, week hij uit naar Londen en vond onder vluchtelingen een nieuw arbeidsveld. Toch keerde hij na verloop van tijd terug naar het vaste land van Europa en werd goed bevriend met Frederik de Wijze van de Palts. Hij werd hofprediker en vertaalde de Heidelbergse Catechismus in het Nederlands. Ook schreef hij een geliefde psalmberijming, die al tijdens de hagenpreken gezongen werden. De schrijver is student aan de Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten.

Voor liefhebbers van de kerkgeschiedenis, is dit een boek dat op een duidelijke wijze het leven van Datheen beschrijft. Neem en lees.

De dominee die niet meer preken mocht

De dominee die niet meer preken mocht, door ds. C.J. Meeuse, over het leven van dominee Koelman (1631-1695). De prijs van dit boek is € 14,95, abonnees betalen slechts € 9,95. Dit boek is het 12e deel in de serie historische verhalen voor de jeugd, maar geschikt voor jong en oud. ISBN nr. 9. 789.461. 150585. De doelgroep is 10 jaar en ouder. Ds. Koelman studeerde aan de universiteit van Leiden. Hij kreeg o.a. les van Voetius. Hij is ambassadepredikant geweest in Kopenhagen en in Brussel. Daarna neemt hij het beroep aan naar Sluis in Zeeuws-Vlaanderen (1663). Daar zette hij zich bijzonder in voor de heiliging van de rustdag. Het gedachtegoed van de Nadere Reformatie wilde hij ook daar ingang doen vinden: vooral de zedelijke en kerkelijke tucht moest gehandhaafd blijven. Wie in openbare zonden leefde, moest geweerd worden van het Heilig Avondmaal. Kerkelijke feestdagen wilde Koelman afschaffen, want hij vond dat een overblijfsel van Rome. Hij maakte tijdens de eredienst geen gebruik van de formulieren, maar hield bij de Doop en het huwelijk een vrije toespraak. Uiteindelijk heeft het bestuur van Sluis hem verbannen en leidt hij daarna een zwervend bestaan. De gemeenteleden zagen hem met lede ogen gaan. Wat is toch de betekenis geweest van Koelman? Hij vertaalde veel waardevolle boeken uit het Engels en schreef ook zelf een aantal boek, waaronder 'De plichten der ouders'.

Op een ontspannen en heldere wijze maken onze jongeren kennis met de kerkgeschiedenis. En ouderen kunnen nog eens ophalen wat ze eerder al hebben gelezen.

Bevrijdingspreken

Bij De Ramshoorn verscheen ook een nieuw deel uit de serie: Themapreken, deel 3: Bevrijdingspreken. Eerder kwamen uit: Boetepreken en Avondmaalspreken. Intussen is ook deel 4 verschenen: Weespreken. In het achterliggende jaar was het 70 jaar geleden dat ons land bevrijd werd. Verschillende predikanten van de Gereformeerde Gemeenten hebben aan dit boek meegewerkt: B.J. van Boven, A. Hoogerland, G.M. de Leeuw, J. Mijnders, D.W. Tuinier, A. Vermeij, A. Verschuure, J.W. Verweij (2x).

In deze preken wordt stil gestaan bij de verlossing uit de Duitse banden, maar ook worden de zonden van land en volk niet verzwegen. En het is noodzakelijk, dat we ook persoonlijk ons aangesproken weten. Hoe noodzakelijk is het om in de Schuilplaats des Allerhoogsten geborgen te zijn. Dan zal het ook persoonlijk werkelijk Bevrijdingsdag worden. Ziende op het geweld en de oorlogen in de wereld, horen we de voetstappen van Hem, Die weder zal komen op de wolken des hemels. Waakt dan en bidt. Dit boek verscheen onder ISBN nummer 9. 789. 461. 150. 776 en het kost € 19,50, voor abonnees € 12,50. Al is het voor dit jaar niet meer actueel, een volgend jaar kunnen ze gelezen worden in de vacante gemeenten.

De Heilige Oorlog

Goede wijn behoeft geen krans. Deel drie in de serie Bunyan betreft: 'De Heilige Oorlog', naverteld door M.J. Ruissen. Het betreft hier een herdruk, waarin extra opgenomen zijn: eenvoudige vragen voor kinderen. Waarom een navertelling? Omdat het de originele uitgave verduidelijkt en deze is ook eenvoudiger. De gespreksvragen maken het mogelijk om dit boek op een vereniging met elkaar te lezen en te bespreken. Het is de opzet van de schrijver geweest om zo dicht mogelijk bij de originele tekst te blijven.

De prijs bedraagt € 18,50, maar dat is het boek meer dan waard. Naast de Christenreis, de Christinnereis en Meester Goed en Kwaad, is het een must om deze uitgave van Bunyan gelezen te hebben. ISBN nr. 9. 789. 080. 238. 923.

Een prachtig uitgevoerde uitgave, met de unieke illustraties van Rino Visser maken dit tot een waardevol boek voor jongeren en ouderen.

B.S. van Groningen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding