Beter weer had men niet kunnen treffen voor Vlaggetjesdag. Foto: Hans Villerius
Beter weer had men niet kunnen treffen voor Vlaggetjesdag. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

'Hier is het Silicon Valley van de Nederlandse visserij'

STELLENDAM – Voor het grote publiek is het vooral 'Vlaggetjesdag' dat de grootste aantrekkingskracht heeft. Een uitgebreide braderie en presentatie vond op het terrein van de binnenhaven plaats. Het hoogtepunt was de vlootschouw, waarbij tientallen versierde en met gasten afgeladen schepen een tocht over het Haringvliet maakten. In het gebouw van de Visafslag aan de buitenhaven werd met een symposium stilgestaan bij de Dag van de Nederlandse Visserij.

Innovatie centraal op Dag van de Nederlandse Visserij

Door: Adri van der Laan

In het verleden werd de Dag van de Nederlandse Visserij georganiseerd door het Productschap Vis. Deze organisatie bestaat niet meer. Maar het Nederlands Visbureau heeft nu de organisatie opgenomen. In Stellendam werd de eerste dag nieuwe stijl gehouden. Volgens Het Nederlands Visbureau is het de bedoeling jaarlijks deze dag te organiseren in één van de Nederlandse vissersplaatsen.

Tijdens de bijeenkomst, die werd gehouden in het gebouw van de Visafslag, waren velen vertegenwoordigd die betrokken waren bij de visketen. Landelijke en ook plaatselijke visserijorganisaties, handelaars, maar ook eilandelijke bestuurders en andere bij de visserij betrokkenen waren deze dag present. Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau, heeft de leiding van deze dag.

Uit de verschillende toespraken blijkt dat de visserij nog steeds volop aan het innoveren (vernieuwen) is en nog steeds verder moet innoveren.

Kees Sinke uit Goedereede, voorzitter van het Vlaggetjesdagcomité en van de Vissersvereniging Zuid-West, verzekert blij te zijn dat hij veel bekende gezichten uit de visserijwereld mocht begroeten. In het kort schetst hij de geschiedenis van de 'Goereese' vloot. Van de bloeiende jaren tachtig en negentig: "het kon niet op", totdat de beginjaren van deze eeuw kwamen met sterk oplopende olieprijzen, die een 'ramp' vormden voor de vloot. "Te zware schepen, teveel olie- en energiegebruik". De vloot van 50 á 55 schepen liep sterk terug.

"Maar op een dieptepunt word je innovatief", zo verzekerde de vissersvoorman. Volgens hem is gebleken dat de afgelopen jaren hebben aangetoond dat "nood leert aanpakken". En hiervoor was hij de vissers en de toeleveringsbedrijf heel dankbaar voor de geleverde bijdrage. De boomkorkotters zijn omgebouwd tot kotters die vissen met de nieuwste technieken, die weinig energie kosten en de zeebodem en de vis zo min mogelijk beschadigen. Verder noemt hij ook de andere initiatieven, zoals het pas geopende Innovatiecentrum in Stellendam. 'Hier is het Silicon Valley van de Nederlandse visserij', zo verzekerde hij zijn gehoor.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zou deze dag eveneens een toespraak houden. Maar zij was verhinderd om lijfelijk aanwezig te zijn. Wel heeft ze een videoboodschap voor de vissers. Zij stond stil bij het overlijden van Urker visser Jan de Boer, die enkele dagen daarvoor tijdens zijn werk aan boord was verdronken.

Zij maakt de vissers eveneens complimenten voor hun vernieuwende activiteiten. Ze noemt hierbij de ontwikkeling van de MDV 1 Immanuël. Het schip dat door twee Urker ondernemers is ontwikkeld en dat vol zit met moderne technieken voor de duurzame visserij. Het schip was ook tijdens Vlaggetjesdag in de Stellendamse haven te bezichtigen.

Mevrouw Dijksma benadrukt dat het geen zin heeft om als vissers zich te verzetten tegen de aanlandplicht, waarbij alle vis die gevangen wordt aan wal moet worden gebracht. "Dit wordt maatschappelijk niet meer geaccepteerd", zo waarschuwde de staatssecretaris. Wel wordt er vanuit het ministerie een stappenplan ontwikkeld dat de vissers ten dienste kan zijn om op een goede manier met de aanlandplicht om te gaan.
"Nederland is zonder vissers ondenkbaar. De toekomst ligt in uw handen", aldus Sharon Dijksma.

Europarlementariër

Jan Huitema, Europarlementariër voor de VVD verving mevrouw Dijksma. Naast zijn parlementaire werk is hij boer in Friesland en daarom noemde hij de verschillende overeenkomsten tussen vissers en boeren.

Hij wijst erop dat politici bij het maken van wetten, "soms de praktijk vergeten". Zo is volgens hem de aanlandplicht een doel op zich geworden. "Er is niet gekeken wat de negatieve gevolgen zullen zijn voor de ecosystemen en de sector". Verder zet Huitema vraagtekens bij de tegenwerking die de vissers ontvangen bij het verlenen van een vergunning voor de pulsvisserij. Hij roept de aanwezigen en bestuurders op om een vlucht naar voren te maken en met 'boerenverstand' naar de problematiek te kijken.

Trots in de weg

De volgende spreker is Prof. dr. Ir. Kitty Koelemeijer van Nijenrode Business Universiteit. Zij is eveneens trots op wat de vissers presenteerden en dat ze daar ook best trots op mogen zijn. Maar deze trots mag niet in de weg zitten om nieuwe wegen in te gaan. Ze waarschuwde de vissers ervoor om niet op de lauweren te gaan rusten. Mevrouw Koelemeijer noemde tal van voorbeelden - buiten de visserij - van bedrijven die niet met hun tijd zijn meegegaan, maar ook van bedrijven die dit wel op een succesvolle manier deden.

Folkore

De cultuurhistorische achtergronden van de visserij werden heel breed en humorvol belicht door prof. dr. Herman Pleij, emeritus hoogleraar van de Nederlandse letterkunde. Hij noemde de veranderingen in Nederland vanaf het begin van haar bestaan tot heden. Met tal van voorbeelden schetste hij het verschil tussen groot- en kleinschaligheid. Evenals in het verleden "toen men elkaar wist te vinden als er zaken gedaan moesten worden", moeten ook nu de vissers nauw samenwerken. Verder prees hij het 'saamhorigheidsritueel' dat in veel sectoren haar vruchten af kan werpen.

De ochtendbijeenkomst werd afgesloten met een lunchbuffet waar natuurlijk de Goereese visspecialiteiten een gretige aftrek vonden.

De SL 42 verlaat de haven. (Foto: Marius Kot)
Kees Sinke noemt Stellendam het Silicon Valley van de Nederlandse visserij. (Foto: Adri van der Laan)
Herman Pleij belichtte de cultuurhistorische aspecten van de visserij. (Foto: Adri van der Laan)
Grote drukte op de Stellendamse binnehaven. (Foto: Adri van der Laan)
Er was grote belangstelling voor het meevaren met de vissersschepen. (Foto: Adri van der Laan)
Er waren ook demonstraties van verschillende bedrijven. (Foto: Adri van der Laan)