“Het beeld van het Kofjekokertje voldoet als monument voor lief en leed van de zeevisserij van Middelharnis.” (Foto: Adri van der Laan)
“Het beeld van het Kofjekokertje voldoet als monument voor lief en leed van de zeevisserij van Middelharnis.” (Foto: Adri van der Laan) Foto: Adri van der Laan

Monument voor verdronken vissers op Menheerse werf van de baan

MIDDELHARNIS – Op de Menheerse werf staat heel wat op stapel. Er komt dit jaar ook een visserijmonument. Op de gevel van de pekelpakhuisjes worden de namen en visserijkenmerken van de gezonken schepen aangebracht, wellicht vergezeld van hun silhouetten. Daar blijft het bij. Het aanvankelijke plan was om ook de namen van de circa 240 verdronken vissers te vermelden, maar dat gaat niet door na bezwaren van nabestaanden en hun sympathisanten.

Door Kees van Rixoort

De kleinkinderen van de verdronken bemanning van de MD3 Anna hebben zich, samen met een aantal sympathisanten, verenigd in de groep 'Eerbied voor gebleven vissers uit Middelharnis'. De groep is voorstander van een namenmonument, maar vindt de Menheerse werf daarvoor niet de aangewezen plaats.

Ethisch

"Het gaat ons om een ethisch bezwaar tegen de plaats van het monument", stelt Fons Grasveld namens de groep. "Niet tegen het monument zelf. De plaats voor een namenmonument ligt gevoelig bij de nakomelingen van de verdronken vissers van de MD3 Anna, maar ook bij anderen, omdat het botst met wat de Menheerse werf wil zijn: een toeristische attractie van formaat, een reparatie- en restauratiewerf van jachten en RTM-wagons, van opslag van jachten en een plek voor evenementen. Wij zien verdrinkingsdood niet als een attractie."

De groep 'Eerbied voor gebleven vissers uit Middelharnis' vindt de werf ook geen gelukkige locatie, omdat het monument altijd toegankelijk hoort te zijn. Dus niet achter een toegangspoort die op gezette tijden sluit. "Een namenmonument is voor het dorp en niet voor de werf van Middelharnis", aldus Grasveld, die vorig jaar – na drie jaar intensief onderzoek – een boek publiceerde over de MD3 Anna en de visserij in Middelharnis.

De Stichting Behoud Stadstimmerwerf Middelharnis (SBSM), die de werf met behulp van gelden van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee aan het ontwikkelen is tot een cultuurhistorische attractie voor een breed publiek, heeft zich neergelegd bij het bezwaar van de groep. Het monument dat op de werf komt, zal dus geen namen van verdronken vissers bevatten, maar alleen de namen van de gezonken schepen.

Attractie

"Men heeft bezwaar gemaakt tegen de locatie van het monument", zegt Coerd de Heer van de SBSM. "Met name tegen het feit dat het monument niet openbaar en niet genoeg respectvol zou zijn. Dit laatste omdat we hier een cultuurhistorische attractie willen realiseren.

Lees verder op pagina 3