Geslaagde Pilot AMV programma: 'Ik Maak Muziek'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van april tot half mei 2015 hebben de basisscholen Het Stellegors (Stellendam), De Nobelaer (Oude-Tonge), Groen van Prinsterer (Middelharnis) en de muziekverenigingen De Hoop, Vooruit en Sempre Crescendo deelgenomen aan de pilot Algemene Muzikale Vorming (AMV) in de klas.

Aan de groepen 5 van de scholen is vijf weken lang muziekles gegeven vanuit de methode 'Ik Maak Muziek'. Elementen uit de modules 'Aan de Slag(werk)' en 'Knallend Koper' kwamen daarbij aan de orde. Dit alles om te ervaren of de methode en werkwijze past bij de wensen van het onderwijs.

De vernieuwende methode 'Ik Maak Muziek' combineert AMV met instrumentenoriƫntatie en slaat bruggen naar de lokale muziekverenigingen, muziekscholen en muziekdocenten. Een vakdocent muziek geeft de lessen op school in het bijzijn van de groepsleerkracht, zodat ook kennisuitwisseling plaatsvindt op leerkrachtniveau. Zo wordt ook gewerkt aan deskundigheidsbevordering van het onderwijzend personeel.

Tijdens de evaluatie noemden zowel de scholen als de muziekverenigingen de pilot zeer geslaagd. "Het programma is breed van opzet en geeft een degelijke basis. Het zorgt voor een gezellige reuring op school en maakt dat muziek gaat leven", zo vatte een van de basisschooldirecteuren de pilot op haar school samen. Voor een voorbeeld van wat die woorden precies betekenen kijkt u op https://www.youtube.com/watch?v=8HwHa62yX68.

De pilot AMV in de klas werd financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het programma 'Cultuureducatie met Kwaliteit'. Het basisonderwijs wordt door middel van dit landelijke project in staat gesteld om doorlopende leerlijnen cultuuronderwijs te ontwikkelen, die passen bij de visie en achterban van de school. Vanaf schooljaar 2016/2017 zullen doorlopende leerlijnen cultuuronderwijs onderwerp van aandacht zijn voor de Onderwijsinspectie.