Tijdens de bijeenkomst werd de wimpel overhandigd door het zoontje van dhr. C. Tanis. Rechts de nieuwe winnaar dhr. A. van Dam te Stellendam.
Tijdens de bijeenkomst werd de wimpel overhandigd door het zoontje van dhr. C. Tanis. Rechts de nieuwe winnaar dhr. A. van Dam te Stellendam. Foto: Archief

Goedereede, Vlaggetjesdag 1970

"Vlaggetjesdag 1970, een blijde dag die tot dankbaarheid stemt als we terugzien, een bijzondere dag als we trachten een blik vooruit in de toekomst te werpen", zo karakteriseerde burgemeester H. J. Smith van Goedereede de j.l. zaterdag gehouden Vlaggetjesdag. Aan de lunch in hotel Duinzicht te Ouddorp waar verscheidene sprekers "ter zake" kwamen beklemtoonde dhr. Smith dat bet ernstige zorgen zijn in die door het gemeentebestuur en de visserijgemeenschap t.n.v. de blijvende bevaardbaarheid van het Goerecs Gat worden gedragen. De Minister van Verkeer en Waterstaat drs. J. A. Bakker die 's middags de vlootschouw had afgenomen en die daarin de waarde van de vloot en de durf van de schippers kon aflezen kon een groot deel van die heersende zorgen wegnemen. Ook de wetenschap "voor vele getuigen te spreken'' weerhield de bewindsman er niet van te verklaren dat het Goereese Gat - binnen het kader van de redelijkheid - in een open verbinding naar zee zal moeten blijven voorzien. "Wij moeten voor onze Nederlandse visserijhavens het uiterste doen," verklaarde Minister Bakker. Hij stelde tegen het a.s. najaar meer concrete gegevens omtrent de breedte en diepte van het vaargeul in het vooruitzicht als resultaat van een studie die door de departementen van Landbouw en Visserij en Verkeer en Waterstaat wordt gemaakt. Met de belangen van Goerees vloot wordt rekening gehouden, een beter bericht heeft Vlaggetjesdag niet kunnen brengen….

De Schippers en bemanningen hadden hun schepen weer fantastisch gepavoiseerd. De stemming was feestelijk en het weer was uitstekend en al die factoren leidden ertoe dat de vlootschouw meer dan ooit een trots vertoon werd. Grotere en kleinere kotters, allemaal door diezelfde energie gedreven, voeren aan het vlaggeschip, de nagel gelnieuwe O.D. 10 van Schipper J. Molensteeg voorbij. Daarop, bevonden zich een groot aantal officials en Minister Bakker en zijn echtgenote. De oorzaak zal niet de zwaarste van dit gezelschap zijn geweest maar feit was dat de O.D. 10 zich heel moeilijk naar buiten liet manouvreren, dat lukte toen de S.L. 11 haar grote zus assisteerde. Duizenden mensen bevonden zich op de kotters, ze stonden in de kajuit, aan dek, zelfs bovenop de brug maar er waren er ook in de ,,kombuis" te vinden waar gewoontegetrouw het "natje" te wachten staat. Die duizenden hebben dankzij vlaggetjesdag weer (eens kennis kunnen maken met de visserij, al is het varen op het Haringvliet in vaktermen dan ook niet meer dan spelevaren in een zwanenvijver.