Besluit over Verkeerscirculatieplan wordt over het zomerreces van de raad getild

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voor het college, zeker voor portefeuillehouder Marnix Trouwborst, was het donderdagavond geen succesvolle raadsvergadering. Want twee geagendeerde onderwerpen haalden de eindstreep niet. Populair gezegd de dossiers werden over het zomerreces getild. Besluitvorming vindt nu op zijn vroegst begin september plaats. Enerzijds het Verkeerscirculatieplan Ouddorp 2, anderzijds de Eerste wijziging verordening Haven- en kadegeld Goeree-Overflakkee 2015 kregen de handen van de politici niet ruimhartig op elkaar. Vooral het VCP Ouddorp 2 heeft zich inmiddels tot hoofdpijn-document ontwikkeld.

Door Jaap Ruizeveld

Al vele maanden sleept dit onderwerp zich voort. Een planpresentatie voor de fracties en een informatiebijeenkomst in de badplaats. Drie ronden in de raad. Talrijke zienswijzen, regelmatig insprekers bij de beraadslagingen. Aanvullende vragen uit de fracties aan het college. Dat weer gevolgd door beantwoordingsbrieven. Het mocht en mag tot nu toe niet baten. Het onderwerp is het gesprek in Ouddorp tussen voor- en tegenstanders van de geopperde invullingen van het VCP. Er is wrevel. Over één aspect is iedereen het eens in de kustplaats: Er moet snel een oplossing gevonden worden voor het nijpende tekort aan parkeerplaatsen rond het centrum. Zeker in het licht van de vele toeristisch-recreatieve ontwikkelingen die daar op de Kop van Goeree plaatsvinden.

Insprekers

Voorzitter Coen Sperling van de Ouddorpse Ondernemersvereniging OVO benadrukte als inspreker deze avond nog eens dat knelpunt. Het VCP kan pas in uitvoering komen als er een adequate oplossing wordt geboden voor de parkeerperikelen. Geen tijdelijke voorziening maar een structurele invulling. Het OVO - bestuur blijft achter de geënquêteerde leden staan die in meerderheid kunnen instemmen met gefaseerde uitvoeringsmaatregelen. Het onderzoek is de basis geweest voor inhoudelijke discussie. Op een vraag van P.C. Grinwis (SGP) gaf Sperling aan dat alle OVO-leden, binnen en buiten de Ring, een gelijk stemrecht hebben. Ook mevrouw Mastenbroek, beoogd voorzitter van de Dorpsraad Ouddorp in oprichting, sprak van commotie in het dorp. Schort een besluit op tot het najaar adviseerde zij college en raad. Zoek eerst naar meer draagvlak. Als dat er niet is wordt het niets. De plannen kosten veel geld en daar is support voor nodig. Ook bepleitte zij de mogelijkheid om op onderdelen nog te kunnen wijzigen.

Vanuit de raad

"Leg het VCP in de kast. Zorg voor voldoende parkeerplaatsen", zei Willy Heintjes (VKGO). Maliepaard (fractie Maliepaard) pleitte voor enige temporisering. " Er is voor externe inzet al veel geld in het plan gestoken. Wil dat tot rendement leiden dan is het wenselijk om de acceptatiegraad te vergroten. Neem daarvoor de tijd en schakel zeker ook de Dorpsraad in. Pijl (CDA) zei tot de wethouder: Los het parkeerprobleem op. Kijk naar mogelijkheden ook op de locatie bij HHG-kerk. Ook vroeg hij aandacht voor grote bedrijven aan de Hofdijksweg die in moeilijkheden komen bij voorgestelde wijzigingen in het VCP. Tuk (CU) was het eens met de portefeuillehouder dat je nooit iedereen tevreden kan stellen bij invoering van verkeersmaatregelen. Maar hij gaf het advies het onderwerp zorgvuldig aan te pakken. Bespreek het per deelgebied. Nu niet beslissen. De gelegenheid scheppen voor een goede dialoog met de bevolking. Grinwis (SGP) en Van der Meer (VVD) stelden het parkeerprobleem als prioriteit nummer 1.

Oplossing komt er

Wethouder Trouwborst herhaalde deze avond nog eens zijn uitspraak dat "hij (het college) in deze zittingsperiode het parkeerprobleem rond Ouddorp-centrum zal oplossen. Hij bestreed dat er niet zorgvuldig te werk zou zijn gegaan. Het is een illusie te denken dat iedereen het met elkaar eens wordt. Dat is nu niet het geval en ook niet over enkele maanden. Wij zijn en gaan verder aan de slag. Het is duidelijk dat er 70 tot 80 extra parkeerplaatsen (na) bij de Ring moeten komen. Burgemeester Lokker signaleerde dat er deze donderdag niet tot een besluit kon worden gekomen. Wij nemen de opmerkingen en signalen als huiswerk mee en zullen alles nog eens zorgvuldig op een rijtje zetten. Op 3 september komt het VCP Ouddorp 2 opnieuw op de agenda. Dan wel in de besluitvormende fase. Maar ook dan heeft de raad het laatste woord. Het Ouddorpse VCP 2 geeft een doorkijk naar de ontwikkelingen op verkeersgebied in deze kern tot het jaar 2030. In die periode moet het uitvoeringsplan worden ingevuld.