Raadslid Hendrik Herweijer (foto: Wim van Vossen Fotografie)
Raadslid Hendrik Herweijer (foto: Wim van Vossen Fotografie) Foto: Wim van Vossen Fotografie

Installatie wethouder Daan Markwat en nieuw raadslid Hendrik Herweijer

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een bomvolle zaal in het Bestuurscentrum Rondeel maakte donderdagavond de unanieme benoeming mee, gevolgd door de installatie, van Daan Markwat tot SGP-wethouder in het college van b. en w Goeree-Overflakkee. Elders in deze krant vindt u een interview met de nieuwe eilandbestuurder.

Door Jaap Ruizeveld

Na het afwerken van de gebruikelijke procedure inclusief het onderzoek van de geloofsbrieven was het moment aangebroken om ten overstaan van burgemeester Lokker de eed af te leggen. De voorzitter verwelkomde Markwat in het college en laste daarna een korte schorsing in om alle aanwezigen in de gelegenheid te stellen de nieuwe wethouder te feliciteren. Voor zijn echtgenote Marja was er een bloemenhulde.

SGP-fractievoorzitter Kees van Dam gaf bij het begin van de plechtigheid een korte terugblik op de gevolgde werkwijze die tot de voordracht van Daan Markwat leidde. Dit na het verlies van wethouder Piet Koningswoud. Er is een zorgvuldige procedure gevolgd. Een fase waarin respect en bezinning een belangrijke plaats innamen. Duidelijk was dat de post ingevuld moest worden. Vanuit die basis is naar een kandidaat gezocht, aldus Van Dam. Op de publieke tribune woonde mevrouw Koningswoud de installatie van Markwat bij.

Voorzien van informatie van zijn collega-wethouders kon de nieuwe bestuurder vrij snel daarna kort aan de slag bij het agendapunt Antwoorden bij vragen over het budget Integraal Ruimtelijk Programma (IRP).

Nieuw raadslid

Het was deze avond niet de enige festiviteit in de raad. Na de installatie van de nieuwe wethouder werd de opengevallen plaats in de SGP-raadsfractie ingenomen door de 27-jarige Hendrik Herweijer jr. Ook hier werd de eed afgelegd en volgde een felicitatiemoment, inclusief bloemen overhandiging. Herweijer is werkzaam als jurist directie Bestuursrechtspraak bij de Raad van State. Hij was van maart 2010 tot en met december 2012 raadslid voor de SGP in de voormalige gemeente Dirksland.

Markwat legt de eed af. (Foto: Wim van Vossen Fotografie