Wethouder De Jong gaf duidelijkheid over het nieuwe subsidiesysteem. Archieffoto: Maria Evers
Wethouder De Jong gaf duidelijkheid over het nieuwe subsidiesysteem. Archieffoto: Maria Evers Foto: Maria Evers

Verenigingen ongerust over nieuwe subsidieregelingen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De afgelopen weken organiseerde de gemeente Goeree-Overflakkee verspreid over het eiland een drietal informatieavonden over het nieuwe subsidiebeleid dat met ingang van dit jaar is ingevoerd. Verenigingen, stichtingen en belangenorganisaties waren uitgenodigd om zich te laten voorlichten over het hoe en wat van deze regelingen. Er heerst nogal wat ongerustheid en onbegrip, zo bleek uit deze druk bezochte bijeenkomsten. Veel verenigingen zijn bang om in de toekomst het hoofd nog boven water te kunnen houden nu de waarderingssubsidie vervalt. Hiervoor in de plaats komen de kernsubsidie en de projectsubsidie. Een aantal beleidsmedewerkers probeerde samen met wethouder Gerrit de Jong, wat meer duidelijkheid te geven over dit nieuwe systeem.

Door Mirjam Terhoeve

Wethouder de Jong beaamde dat de waarderingssubsidie, zoals die tot nu toe bestond, geheel zal worden afgebouwd. "Dit jaar wordt er al 30% minder subsidie uitgekeerd, volgend jaar wordt dat nog eens 20% minder en in 2017 is de subsidie gereduceerd tot 0%", zo vertelde hij. "Wil dat zeggen, dat de gemeente geen waardering meer heeft voor wat de verenigingen doen? Nee, men moet het anders bekijken, namelijk met de vraag of je afhankelijk wilt blijven van de gemeente of dat je zorgt dat je zelfredzaam wordt. De politieke discussie over het wel of niet afschaffen is geweest, het besluit staat vast. Nu is het belangrijk om vooruit te kijken".
De gemeente heeft zo'n € 200.000,- beschikbaar voor de projectsubsidie. Dit bedrag is voor het gehele eiland. Voor de kernsubsidie wordt gerekend met vaste bedragen. Afhankelijk van de grootte van de kern is dat € 3000,- tot 6000,- en daarbij wordt ook nog eens € 1,15 opgeteld per inwoner.

Projectsubsidie

Beleidsmedewerker Rick Postema legde uit wat de projectsubsidie inhoudt. Verenigingen, stichtingen en andere belangenorganisaties, zoals een dorpsraad, kunnen een bijdrage aanvragen wanneer ze een project opzetten op het gebied van sport, cultuur of preventieve volksgezondheid. De subsidie wordt alleen toegekend als het project bijdraagt aan het realiseren van de gemeentelijke doelstelling op deze genoemde gebieden, namelijk het bevorderen van het welzijn van de inwoners van de gemeente. Uiteraard biedt de regeling ook mogelijkheden voor eigen interpretatie. De aanvragen worden getoetst aan acht criteria, waarna er een score wordt toegekend. Is die score voldoende, dan kan een eenmalig bedrag worden uitgekeerd. Aanvragen voor deze subsidie kunnen worden ingediend voor 1 oktober of voor 1 april.

Kernsubsidie

Annemarijke Elema gaf uitleg over de kernsubsidie. "Voor iedere kern, inclusief buitengebied, is er een kernsubsidie beschikbaar voor leefbaarheid en vitaliteit. De kern beslist zelf hoe het subsidiegeld wordt ingezet. De dorpsraden spelen hierbij een coördinerende rol. Zij inventariseren wat de bewoners, verenigingen en overige partijen willen. Aan de hand daarvan wordt een leefbaarheidsplan gemaakt. Daarnaast wordt er ook een kernvisie gemaakt waarin de wensen voor de toekomst worden vermeld. Het is dus niet zo dat de dorpsraden naar eigen willekeur geld kunnen verdelen tussen verenigingen. Wat vooral belangrijk is bij het aanvragen van deze subsidie is dat de activiteit of het initiatief iets is waar de gehele bevolking wat aan heeft en achter staat en waarbij bovendien wordt samengewerkt met meerdere partijen".

Discussie

Na al deze uitleg konden de afgevaardigden van de verenigingen en stichtingen in discussie gaan met de aanwezige beleidsmedewerkers van de gemeente. Hieruit bleek dat er nog veel vragen en onduidelijkheden bestaan. Zoals: hoe zit het met de huur- en onderhoudskosten van accommodaties: draaien de verenigingen daar zelf helemaal voor op? Als er een subsidie wordt aangevraagd, op welk bedrag kun je dan rekenen? Zijn de dorpsraden objectief genoeg? Wat als je als vereniging zelfstandig iets wil organiseren maar wat wel voor de gehele bevolking toegankelijk is? Wat als de pot leeg is, vanwege een ander groot en kostbaar project? Enzovoort.
Kortom, er heerst nog veel onduidelijkheid. Eric Godrie van de gemeente gaf daarom als advies mee om goed te communiceren met de dorpsraden en zoveel mogelijk proberen samen te werken met andere verenigingen. Want daar draait het in de toekomst vooral op uit. Samenwerking en samenspraak.

Meer informatie over de nieuwe regelingen is te vinden op www.goeree-overflakkee.nl/subsidies. Verenigingen, stichtingen en belangenorganisaties kunnen voor vragen ook terecht bij de contactfunctionaris Annemieke het Jonk. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 140187.