Gematigde westcirculatie geeft redelijk zomerweer

De hittegolf met bijna recordmaxima tot 38,2 graden in Zuid-Limburg en een alltime record in Duitsland (40,3 graden) is voorbij. Voor velen is het normale Nederlandse zomerweer (dat we ook de komende pakweg tien dagen nog zullen meemaken in het Zuid-Hollandse) prima en vooral bruikbaar.

Inmiddels is de warmte ook zo goed als overal de huizen uit en is het weer aangenamer slapen.

Tot en met donderdag was het zelfs tamelijk koel met een stevige westenwind zo nu en dan en 17-18 graden. Op vrijdag bouwde zich weer een hogedrukgebied op boven onze omgeving en stabiliseerde het. Op de vrijdag was het al prima weer met opnieuw veel zon en op zaterdag wordt het hoogzomers.

Op de Eilanden kan het dan weer zomers warm worden met 26 graden. Vervolgens koelt het op zondag weer af naar 20 graden en is er een kleine kans op een bui. Al met al belooft het een prima dag te worden. De wind waait op zondag uit zuidwest tot west en is matig, soms even vrij krachtig.

Deze lichte wisselvalligheid blijft voorlopig aan zet en warmte - of hitteperikelen zijn er voorlopig niet.

Wel blijft een groot deel van het midden en zuiden van Europa verkeren in de zeer warme lucht.

Dit patroon met de voortdurende afwisseling tussen relatief koele - en weer warmere momenten doet sterk denken aan een gewone Hollandse zomer. Dat beeld houden we dan ook vast voorlopig.

Steeds weet een uitloper van het Azorenhoog de depressiebemoeienissen buitengaats te houden.

Aan de hardnekkige droogteperikelen komt er met zo'n circulatie nog geen einde. Het neerslagtekort neemt alleen nog maar toe de komende tien dagen. Die paar buien verlichten de droogte nog niet.

Van een echte weersomslag is geen sprake tot half juli, maar een terugkeer van de hitte lijkt ook nogal onwaarschijnlijk. De zomer van 2015 houdt min of meer stand en voor de meesten is dat goed nieuws.

De kans dat het juist in de hoogzomer pover weer gaat worden is dit jaar relatief klein. In voorgaande jaren zagen we dat wel eens heel anders met volop buien inclusief onweer richting augustus.

Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl.

Door weerman Marc Putto