Afbeelding
Foto: GEMEENTE

Duurzaam bouwen en verbouwen? Bezoek de WoonwijzerWinkel

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bent u eigenaar van een woning op Goeree-Overflakkee? Ga dan naar de WoonWijzerWinkel voor onafhankelijk en deskundig advies over het energiezuinig maken van uw woning. Dit is goed voor uw wooncomfort, gezondheid, het milieu én het bespaart u geld.

De WoonWijzerWinkel is een initiatief van de gemeente Goeree-Overflakkee, samen met veertien andere gemeenten van de voormalige stadsregio Rijnmond. Zij hebben zich verenigd in de Alliantie Duurzaam Rijnmond en werken samen met bewoners en bedrijven aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Door woningeigenaren te stimuleren tot het besparen van energie en door zelf duurzame schone energie op te wekken, levert de gemeente Goeree-Overflakkee samen met haar bewoners een bijdrage aan het bereiken van de doelstelling energieneutraal eiland in 2020.

Besparen energiegebruik

Besparen op energiegebruik en het zelf opwekken van energie maakt bewoners minder afhankelijk qua energielasten en verhoogt het woonplezier. Voor alle huishoudens, maar zeker ook die met een krappe beurs, is dit aantrekkelijk. Daarnaast zorgen deze maatregelen lokaal voor meer werkgelegenheid bij bedrijven in de bouw- en installatiesector. Redenen genoeg dus om werk te maken van een energiezuinige woning. Dat kan al door te beginnen door zelf tochtstrippen, radiatorfolie en een standby-killer aan te brengen. Vervolgens door oude onzuinige apparaten in te ruilen en lampen te vervangen door zuinige spaar- of LED-lampen. Een stapje verder is het (na)isoleren van muren, dak en vloer, het installeren van zonnepanelen of een zuinige hoog rendement cv-ketel. De meest vergaande vorm is een volledige renovatie tot een zogenoemde 'nul op de meter'-woning.

Inspiratie en advies

Wilt u weten hoe u de wijzigingen het beste kunt aanpakken? Laat u dan inspireren en gratis adviseren bij de WoonWijzerWinkel! Ook kunt u terecht op de website www.woonwijzerwinkel.nl. Daar zijn alle potentiële besparingsmogelijkheden van uw woning in kaart te brengen. Bij vragen kunt u bellen met een adviseur. Ook kunt u een bezoek brengen aan de WoonWijzerWinkel in Rotterdam, Directiekade 2 (haven 2600) Heijplaat. Hier vindt u een expositieruimte van 2.500 m² met vrijwel alle oplossingen om uw woning te verduurzamen. De gemeente Goeree-Overflakkee biedt een basispakket aan van diensten bij de WoonWijzerWinkel waardoor vragen via telefoon en e-mail, een adviesgesprek bij de WoonWijzerWinkel én een snelle energiescan op locatie gratis zijn.

Financiële mogelijkheden

Heeft u ambities als bewoner maar nog onvoldoende middelen? Bekijk dan ook de informatie op de gemeentelijke website over de gemeentelijke duurzaamheidslening. De duurzaamheidslening is een aantrekkelijke lening met een lage rente. Met de lening treft u gemakkelijk duurzame maatregelen in de woning. Naast de energierekening verlaagt u zo ook uw woonlasten. De lasten van de lening zullen voor de woningbezitter in de meeste gevallen geheel of voor een groot deel wegvallen tegen de verlaging van de energierekening.

Meer informatie

Wilt u via de gemeente Goeree-Overflakkee meer informatie vragen over het initiatief van de WoonWijzerWinkel of duurzaamheidslening, dan kunt u via het algemene telefoonnummer 14 0187 contact opnemen met beleidsadviseur duurzaamheid, Lennard Seriese.