Afbeelding
Foto: pr

De Rots in de Branding

Voor me ligt een thematisch Bijbels dagboek, geschreven door ds. G. J. Capellen en Jeanet Zuidweg, met de titel: 'De Rots in de branding', een veilige schuilplaats in de stormen van jouw leven. Het ISBN nummer is 978.90.70697.35.8 en is verschenen bij Drukkerij en Boekhandel Van Velzen B.V., Krabbendijke. De prijs voor deze paperback is € 19,90.

Wat is de aanleiding geweest tot het schrijven van dit dagboek?

Op de cover lees ik het volgende: In 2 Korinthe 1:4 lees je: 'Die ons vertroost in al onze verdrukking, opdat wij zouden kunnen vertroosten degenen die in allerlei verdrukking zijn, door de vertroosting met welke wij zelven van God vertroost worden'.

In het voorwoord (woord vooraf) wordt dit met een voorbeeld duidelijk gemaakt door de auteurs. Het leven wordt vergeleken met een onrustige zee, hoge golven, grote schuimkoppen. Zo kan het ook gaan in je jonge leven. Hoe kun je dan staande blijven? Vragen die op je afkomen en waar je vaak geen antwoord op hebt. In die stormen willen de schrijvers jou heenwijzen naar de Rots in de branding: de Heere Jezus Christus. Je wordt als lezer meegenomen, een jaar lang, aan de hand van twee en vijftig verschillende weekthema's. Dit dagboek is ingedeeld in dertien blokken van vier weekthema's. Aan het begin van elk blok vind je een centrale Bijbeltekst. Dan volgt een tekening, die bij het weekthema past. En bij elk dagboekstukje staat een dagtekst die meestal genomen is uit het Bijbelgedeelte wat jij die dag leest.

Wat het mooie is van deze opzet? Je kunt op elk moment van het jaar inzetten. Met de schrijvers wens ik jullie als jongere dat je de Rots in de branding kent of mag leren kennen als de enige Schuilplaats in de stormen van je leven.

Omdat het anders te uitgebreid wordt, wil ik enkele blokken nader aanduiden en ook enkele weekthema's aan jullie voorleggen.

Blok 1 begint met de tekst: 'Smaakt en ziet dat de HEERE goed is (Psalm 34:9); de vier weekthema's zijn: Bidden is ademhalen, Bijbellezen vraagt oefening, Graven in de goudmijn van de belijdenisgeschriften en de hemelse Arts.

Blok 3 gaat over de tekst uit Job: 'Want ik weet: mijn Verlosser leeft, Job 19:25a'.

Daar horen de volgende thema's bij: gedenk te sterven, de dood voor ogen, lessen in rouwsituaties, afscheid.

Blok 13 heeft als tekst: 'Hetzij dat gijlieden eet, hetzij dat gijlieden drinkt… 1 Korinthe 10:31. In de volgende weken gaat het hier over: gedenk aan je Schepper, keuzes maken, verleidingen, strijden in Gods kracht.

Elk dag staat er een Bijbelgedeelte dat je moet lezen en ook de muzikale noot ontbreekt niet, want bij elk stukje staat een toepasselijk lied. Onderaan de bladzijde staat een vraag die tot nadenken aanzet of een stelling waar je op moet reageren. Bij bidden in verdriet staat een spreuk om uit te leggen: Wie weinig bidt, heeft ademnood.

Ik citeer een gedeelte uit de zaterdag van week 52:

De duivel kwam tot Hem (de Heere Jezus) met verschillende Bijbelteksten. Maar de duivel rukt de Bijbelteksten die hij gebruikt altijd uit zijn verband. De Heere Jezus gaat niet met de duivel in discussie, maar Hij zegt: Er staat geschreven…

Gods Woord is een vlijmscherp zwaard. De duivel is er bang voor. Neem daarom Gods Woord biddend ter hand. Vraag om het licht van de Heilige Geest. Die zal je in alle waarheid leiden. Doe aan de gehele wapenrusting Gods, opdat gij kunt staan tegen de listige omleidingen des duivels.

Dit dagboek wens ik in vele handen, die het ook dagelijks zullen lezen naar het Woord van God Zelf. Het is een kompas op jullie levensweg. En de weg die aangewezen wordt is vertrouwd en je zult niet verdwalen, maar door Gods genade in mogen gaan in het huis met zijn vele woningen. Alleen door de Rots der eeuwen, de Heere Jezus, de Vaste Rots van je behoud, de Enige Rots.

Ds. G.J Capellen (1948) is sinds 1994 predikant in de Christelijke Gereformeerde Kerken. Vanaf 2010 is hij predikant in Kerkwerve.

Jeanet Zuidweg (1970) is lid van de Gereformeerde Gemeente in 's-Gravenpolder. Zij is maatschappelijk werker met een specialisatie in rouw- en verliesbegeleiding. Zij heeft een eigen praktijk. Vanuit haar visuele beperking weet Jeanet naast de cliënt te staan in de moeiten en zorgen van het leven.

B.S. van Groningen